Таблете за мршављење са јаким антидепресивом и на тржишту БиХ

Срна
Таблете за мршављење са јаким антидепресивом и на тржишту БиХ

Бањалука - Дијететски препарат "слим лајн", за који су анализе спроведене у Србији потврдиле да у себи садржи јак антидепресив прозак, након чега је повучен из продаје, налази се на тржишту БиХ, пишу данашње "Независне новине".

"Увидом у службену евиденцију ове агенције констатујем да за препарат под именом слим лајн није дата дозвола за стављање у промет у БиХ. Међутим, увидом у шири извор информација констатујем да је предметни препарат ипак присутан на тржишту БиХ, да га има у апотекама /малопродаји/ и да је у статусу дијететског производа", рекла је за овај лист помоћник директора за Сектор за лијекове при Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ Биљана Тубић.


Након открића о спорном саставу, србијански дистрибутери одмах су га повукли из продаје.

Из Инспектората Републике Српске су саопштили да су контактирали Агенцију за безбједност хране БиХ, која је члан Европског система брзог обавјештавања о здравствено неисправној храни /РАСФФ/ и још очекују повратне информације.

Додаци прехрани и суплементи су предмет контроле Инспекције за храну приликом увоза и у првом полугодишту ове године инспектори су узели 50 узорака за лабораторијску анализу, којима нису утврђене неправилности.

Како наводе медији у Србији, у биљним капсулама за мршављење "слим лајн" налази се један од најпознатијих лијекова против депресије, потврдиле су анализе Градског завода за јавно здравље Београда, а серију која је имала спорну супстанцу дистрибутери су одмах повукли са рафа.

Како је наведено у обавјештењу за јавност Министарства здравља Србије о повлачењу из промета производа "слим лајн софт гел" /36 капсула/, постоји основана сумња да би овај додатак исхрани могао представљати ризик по здравље људи јер садржи недекларисану активну фармаколошку супстанцу.

Овај производ, поријеклом из Кине, намијењен је за регулисање тјелесне тежине, док је прозак антидепресив који се издаје искључиво на рецепт, а неке од нуспојава су еректилна дисфункција и недостатак интереса за секс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана