СзП: Нема већине на државном нивоу

Nezavisne novine
СзП: Нема већине на државном нивоу

Сарајево, Бањалука - БиХ је ушла у фазу изразито сложених политичких односа, при чему нико са сигурношћу не може рећи функцише ли парламентарна већине на државном нивоу, односно да ли она у овом тренутку опће постоји.

Чак и лидери исте коалиције, или политичких групације које чине власт, различито гледају на ово питање.

У овом тренутку, из Савеза за промјене поручују да парламентарна већина у БиХ не постоји, односно да је власт у техничком мандату, из СДА одговарају да је такво нешто немогуће, у ХДЗ-у сматрају да све још није готово, док у опозицији тврде како је формирана нова већина.

Драган Чавић и Вукота Говедарица, лидери НДП-а и СДС-а, најодговорнијим за блокаду државне власти сматрају Бакира Изетбеговића, лидера СДА.

"Нажалост, парламентарна већина не постоји, али вјерујем да можемо да оставимо иза себе велику авантуру за коју је одговоран Изетбеговић", рекао је Говедарица, додајући да су посљедње три кризе "изазване од Изетбеговића"

И потпредсједник ове странке, Борислав Бојић, Изетбеговића, али и СНСД, сматра главним кривцима. Првог "јер је блокирао рад Предсједништва БиХ", а друге "јер су блокирали рад Дома народа парламента БиХ".

"Власт је практично у техничком мандату, она се у БиХ саставља, и увијек ће се састављати. А да ли ће то бити од оних који је данас чине, или неких других, видјећемо", рекао је Бојић.

Судећи по ставу Шефика Џаферовића, потпредсједника СДА, иначе предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ, ова власт ће остати, "јер не постоје техничке владе ако мандат и даље траје".

"Одбацујем било какве оптужбе на рачун предсједника Изетбеговића, који је радио свој посао у складу са законом и Уставом ове земље. Што се тиче СДА, ова већина ће постојати до наредних избора, а како ће се други понашати, то не знам", рекао је Џаферовић.

Никола Ловриновић, државни посланик и члан Предсједништва ХДЗ-а, каже да је од почетка говорио да парламентарна већина не функционише како треба.

"Стално сам инзистирао да се то питање уреди. Међутим, то се није догодило. Особно мислим да док функционира Вијеће министара и водство парламената - парламентарна већина постоји, а готово сам сигуран како се никаква нова већина не може формирати", каже Ловриновић.

Занимљиву тезу је изнио Дамир Бећировић, посланик у парламенту БиХ и члан Предсједништва опозиционог ДФ-а.

Он истиче да у овом тренутку "већину у БиХ чине СДА, ХДЗ, СББ и СНСД".

"Они су се ујединили око аранжмана са ММФ-ом", каже Бећировић.

Наводи да ће због тога посланици СНСД-а морати ући у клупе парламента и гласати за тај закон.

"Онда ћемо имати једну шизофрену ситуацију, да имамо једну већину у парламенту, а другу у Вијећу министара", закључује Бећировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана