Svjedok vidio kako Nedžad Herenda ubija zarobljene vojnike JNA

Srna
Svjedok vidio kako Nedžad Herenda ubija zarobljene vojnike JNA

Sarajevo - Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH "A" izjavio je da je vidio kada je Nedžad Herenda ispred Doma policije u Sarajevu pucao iz automata i ubio tri-četiri vojnika JNA koji su 22. aprila 1992. godine zarobljeni na Dobrinji.

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ takozvane Republike BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 1992. godine u Sarajevu, svjedok je rekao da je bio jedan od pripadnika Teritorijalne odbrane Davora Miše Matića u naselju Švrakino Selo, koja je bila smještena u kotlovnici zgrade nedaleko od Policijske stanice Novi Grad.


"Tog, 22. aprila 1992. godine, Mišo mi je rekao da su ga iz Policijske stanice obavijestili da treba neke četnike odvesti u Dom policije. Po dolasku ispred stanice, vidjeli smo mnogo svijeta, a mi smo otišli iza zgrade, gdje su bili parkirani bijeli kombi, sivi žgolfž i još neka vozila. Iz stanice je izašla pretučena grupa vojnika, njih pet-šest, koji su bili vezani. Po glavi su imali strašne povrede", naveo je svjedok.

On je istakao da su on i Edin Jusić sjeli sa zarobljenim vojnicima u zadnji dio kombija, a da je Davor Mišo Matić bio pored vozača i suvozača.

"Ne znam kojim putem smo išli jer nije bilo prozora. Edin, koji je tukao vojnike prije nego što smo krenuli, u toku vožnje ih je udarao, psovao i svašta im govorio. Nisam vidio da li je za nama išlo još neko vozilo, a kada smo došli pred Dom policije, vidio sam žgolfž koji je bio i ispred Policijske stanice", naglasio je svjedok.

Nakon što su došli ispred Doma policije, kaže zaštićeni svjedok, Matić je otišao prema zgradi, a zarobljeni vojnici ostali su u kombiju.

On je dodao da je na rampi ispred Doma stajao Nedžad Herenda kojeg je znao iz školskih dana, a koji je bio sijed, mršav, neuhranjen. Na sebi je imao plavi kombinezon i plavi policijski prsluk i bio je naoružan "heklerom".

"Sa njim sam veoma kratko razgovarao, a on mi je rekao da se vratimo jer smo završili posao. U momentu kada se Mišo vraćao iz Doma policije, Herenda je kao stoku počeo da izbacuje vojnike iz kombija. Sa udaljenosti oko dva metra gledao sam kako tjera vojnike da se penju na podzid koji dijeli Veliki park i Dom policije, da skaču sa njega, a on onda puca u njih. Dok sam tu stajao sa Mišom, vidio sam da je ubio tri-četiri vojnika. Onda sam se sa Mišom žgolfomž vratio u Švrakino Selo", ispričao je zaštićeni svjedok "A".

Osim Vikića, u predmetu "Veliki park" optuženi su bivši ministar unutrašnjih poslova takozvane Republike BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Optužnica ih tereti da su znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva i ubijeni rafalima iz vatrenog oružja.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana