Svjedok tužiocu prijetio smrću

Željka Domazet
Svjedok tužiocu prijetio smrću

Sarajevo - Tužilac u predmetu protiv Nasera Orića i Sabahudina Musića, Miroslav Janjić, neposredno pred početak obnovljenog procesa u ovom slučaju primio je prijetnje smrću.

Ovo je “Glasu Srpske” potvrdio i sam Janjić koji nam je rekao da je o tome obavijestio Tužilaštvo BiH i Agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

- Meni i članovima moje porodice upućene su prijetnje smrću. Očekujem da će u skladu sa zakonom biti preduzete sve neophodne mjere - rekao je Janjić.

Kako saznajemo, Janjiću je prijetio svjedok iz prvostepenog postupka protiv Orića.

Juče je pred Apelacionim vijećem Suda BiH održana statusna konferencija na kojoj je utvrđen plan izvođenja dokaza u obnovljenom postupku protiv bivšeg komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine. Sve ponovo sluti na novu farsu.

Da će i ponovljeni proces biti obilježen opstrukcijama, svjedoči informacija o prijetnjama Janjiću. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić tvrdi da se ovakve stvari mogu dešavati samo u BiH i da za takve prijetnje niko ne odgovara. Do ovakvih situacija, dodaje Kojić, dovodi pravosuđe na nivou BiH koje radi selektivno.

- To je potpuno nevjerovatno i najbolje oslikava stanje u državi u kojoj živimo. Imamo poruke mržnje i prijetnje onima koji rade svoj posao. Te prijetnje sam lično osjetio i na svojoj koži. To nisu poruke suživota. To su poruke nama Srbima da ne treba da živimo sa takvima u istoj državi - rekao je Kojić “Glasu Srpske”.

Tokom jučerašnjeg pretresa tužilac Janjić predložio je sudskom vijeću kojem predsjedava sudija Tihomir Lukes da u drugostepenom postupku ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva i da u proces budu uvedeni materijalni dokazi, čemu se usprotivila odbrana. Sudsko vijeće odbilo je taj prijedlog te utvrdilo da će u postupku biti saslušana samo dvojica svjedoka, i to zaštićeni svjedok O1 i svjedok Radivoj Ostojić.

Predstavnica Udruženja “Majke Srebrenice” Kada Hotić je nakon izlaska iz Suda kazala da se “sada na sudu sudi onima koje nisu pobili”, te na konstataciju novinara da se sudi zbog “ubistva tri zarobljenika” odgovorila: “Nikad vam dosta”, i ljutito otišla od kamera.

Orićev advokat Lejla Čović rekla je da isto vijeće koje je odlučivalo po žalbi Tužilaštva BiH i koje je ukinulo prvostepenu presudu ponovo vodi glavni pretres.

Naredno ročište zakazano je za 17. septembar, kada će ponovo biti saslušan svjedok Radivoje Ostojić, a nakon toga na jednom od narednih ročišta i zaštićeni svjedok O1.

Ostali dokazi koje je Tužilaštvo ranije sprovelo neće biti ponovo izvođeni, već će samo biti prihvaćeni u spis.

  • Nakon toga će uslijediti postupak faze izvođenja dokaza odbrane - rekla je Čovićeva.

“Antidejton grupa”

U grupi za podršku Oriću bio je i vođa “antidejton grupe” Nihad Aličković. Na ogradi koja se nalazi uz ulicu u kojoj je zgrada pravosudnih institucija BiH stajao je transparent na kojem je pisalo: “Naser Orić i Sabahudin Muhić heroji, a ne zločinci”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana