Свједок Караџића: НИсам имао информације да је било егзекуција

Aгенције
Свједок Караџића: НИсам имао информације да је било егзекуција

Хаг - Некадашњи предсједник Републике Српске Радован Караџић доказиваоје данас, износећи своју одбрану пред Хашким трибуналом, да није био упознат о догађајима на подручју Сребренице средином јула 1995. године, јер су за власт тада била најзначајнија дешавања на подручју Сарајева.

Свједок одбране Миленко Каришик рекао је да није имао ниједну информацију да је било егзекуција заробљеника у том периоду.

"За нас је било најважније сарајевско ратиште, гдје је свакодневно постојала опасност да дође до пробијања линија и до масакра српског становништва", рекао је Каришик, бивши командант специјалне бригаде полиције и начелник Ресора јавне безбједности МУП-а Српске у вријеме сребреничке операције.

Тужилац Џулијан Николс приговорио је због испитивања свједока о догађајима у Сарајеву, а Караџић је истакао да је хтио да покаже да је "Сребреница била од маргиналног значаја".

На Караџићево питање да ли га је свједок икада извијестио о неком незаконитом убијању, односно о егзекуцијама послије пада Сребренице, Каришик је одговорио: "Не, господине предсједниче".

Тужилац је тврдио да је Каришик био редовно обавјештаван о догађајима на подручју Сребренице, укључујући погубљења муслиманских заробљеника. Свједок је на то одговорио да он није човјек који је извјештавао о операцији Сребреница у било ком дијелу".

Каришик, који је први дио исказа дао прошлог четвртка, рекао је да се на том подручју налазио ради преговора о размјени једног полицајца.

Одговарајући на питање шта је био услов за пуштање полицајца, Каришик је рекао да је то "вјероватно било ослобађање коридора, како би изашле огромне снаге које су излазиле у великим групама - и цивили и војници".

На питање да ли су помињани заробљеници или само захтјев за пролазак, Каришик је одговорио да заробљеници нису помињани и да је муслиманима "једини циљ био да изађу и наставе према Тузли".

Поводом тужиочеве тврдње да МУП Републике Српске "није повео ниједну истрагу у вези са догађајима у Сребреници, осим истраге против новинара Дејвида Родеа који је извијестио и хтио да сазна више о погубљењима", Каришик је одговорио да је "МУП касно сазнао за злочине".

За новинара Родеа, свједок је рекао да се "очигледно огријешио о законске прописе и дошао под удар закона".


Одлуку о аболицији америчког новинара, Караџић је донио 8. новембра 1995. године, ослободивши га кривичног гоњења због снимања војних објеката код бране у Петковцима.

Недјељу дана касније, навео је тужилац, министар полиције Томо Ковач рекао је на конференцији за новинаре да се Роде "бавио шпијунажом за шта је запријећена казна од три до 15 година затвора и да је имао среће што су у току били преговори, па га је предсједник аболирао да не би Срби били одговорни за све".

На тврдњу тужиоца да је "министар Ковач упозорио друге новинаре да не раде исто и да је то још један доказ да је МУП учествовао у прикривању злочина", Каришик је одговорио да "о томе шта је говорио, треба питати министра", а да се он "не слаже да је МУП прикривао злочине".

Наредни свједок одбране, полицајац из Братунца Ненад Дероњић, у јулу 1995. био је припадник Друге чете посебне јединице полиције. Он је побијао тврдње заштићеног свједока тужилаштва који га је именовао као једног од четворице људи који су 13. јула ујутро стријељали 15 муслимана на обали ријеке Јадар, близу Коњевић Поља.

Дероњић је изјавио да никада није учествовао у погубљењима и да није ни радио на подручју Коњевић Поља.

"Био сам распоређен у станици милиције у Сребреници 12. јула и радио сам у Сребреници и 13. јула, у вријеме када је свједок тврдио да сам био у Коњевић Пољу", истакао је Дероњић.

Главни претрес биће настављен сутра, када ће бити саслушан нови свједок одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана