Svjedok: Arkan napao Zvornik bez znanja Karadžića

Agencije
Svjedok: Arkan napao Zvornik bez znanja Karadžića

Hag - Optuženi Radovan Karadžić nastavio je danas odbranu pred Haškim tribunalom, iskazom zaštićenog svjedoka KW-317 koji je izjavio da je u aprilu 1992. Zvornik, bez Karadžićevog znanja, napala i zauzela paravojska Željka Ražnatovića Arkana.

Svjedok iz čijeg iskaza proizlazi da je tada bio zvaničnik zvorničke Srpske demokratske stranke, sugerisao je da su paravojne formacije, poslije zauzimanja grada, počinile zločine nad muslimanskim stanovništvom, koje lokalne vlasti nisu mogle da spriječe.

Po optužnici koja Karadžića (67) tereti za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, u Zvorniku su srpske snage ubile stotine muslimanskih muškaraca, uz nezakonito pritvaranje pod neljudskim uslovima, zlostavljanje, mučenje i prisilno premještanje nesrpskog stanovništva.

KW-317 opisao je i kako je, uoči napada na Zvornik, Ražnatović nazvao "izdajnicima" srpske zvaničnike koji su krenuli na pregovore s Muslimanima. Njegov "major Peja" "šutirao ih je i šamarao".

Poslije zauzimanja Zvornika, "jedina vlast bile su paravojske" koje su "hapsile, napadale" i imale "sopstvene zatvore" i od kojih su se "plašili Muslimani, ali i Srbi", s tim što Muslimane "nije imao ko da zaštiti", izjavio je KW-317.

Navodeći primjer mještana sela Kozluk, svjedok je izjavio da su lokalni srpski zvaničnici uspjeli da Muslimane ubijede da ne odlaze, iako su već bili "spakovani". "Približavanjem" sukoba, mještani Kozluka su ubrzo "odlučili da odu" zato što "nije bilo vlasti koja bi im garantovala bezbjednost".

Po optužnici protiv Karadžića, stanovnici Kozluka su kolektivno protjerani preko SR Jugoslavije u Mađarsku, a potom u treće zemlje. Svjedok je naznačio da su se oni poslije rata vratili u svoje selo.

Karadžića i predsjednika skupštine bh. Srba Momčila Krajišnika, RW-317 je, po sopstvenim riječima, izvijestio o tim događajima.

Kako je izjavio, Karadžić je bio "veoma razočaran" i "osudio je odvajanje i zlostavljanje" muslimanskog stanovništva.

Vlasti RS i Zvornika nikada nisu zastupale politiku protjerivanja Muslimana, izjavio je svjedok, naglašavajući da je rat bio uzrok premještanja stanovništva.

RW-317 je opisao i sastanak na kojem su 13. juna 1992. u Zvorniku učestvovali Karadžić i komandant VRS Ratko Mladić.

Mladić je tada zaprijetio da će pohapsiti sve paravojske koje se ne razoružaju ili stave pod kontrolu VRS, a Karadžić je, po svedokovim riječima, insistirao na uspostavljanju civilne vlasti.

Kao svoj utisak o lideru bh. Srba, svjedok je izložio da nikada nije smatrao da se Karadžić zalaže za protjerivanje nesrba niti za strijeljanje ratnih zarobljenika.

Svjedoka KW-317 sutra će unakrsno ispitivati tužilac Alan Tajger.

Optužnica Karadžića (67) tereti i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN 1992-95.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana