Svjedočili zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela

Srna
Svjedočili zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela

Sarajevo - U nastavku suđenja direktoru Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Goranu Zupcu, optuženom za nesavjestan rad u službi, danas je ispitano pet svjedoka Tužilaštva BiH, zaposlenih u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

Svjedoci su govorili o depeši, kojom je Direkcija tražila angažovanje specijalne jedinice SIPA-e 7. februara radi pomoći u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH od demonstranata.

Svjedok Ermin Kadrić rekao je da je SIPA-i proslijedio depešu sa oznakom "veoma hitno", koja nije bila potpisana, jer je direktor Direkcije Himzo Selimović "bio vani".

On je naveo da je depešom zatražena pomoć, jer je "došlo do ugrožavanja objekta zgrade Predsjedništva BiH".

"Depešu je sačinio kolega Edib Numanović na osnovu telefonskog razgovora sa tadašnjim direktorom Himzom Selimovićem. Ja sam je proslijedio, a kolega Blažan Trgić, koji se telefonom čuo sa kolegom iz SIPA-e, prenio je da oni neće poslati svoju jedinicu", rekao je Kadrić.

On je naveo da se dešava da se u hitnim situacijama na depešu odgovori usmenim putem.

Policajac Jasmin Bajramović, koji u Direkciji radi na poslovima slanja i primanja depeša putem šifre, potvrdio je da je evidentirao poslanu depešu i da su nakon desetak minuta dobili usmeni odgovor od dežurnog Operativne službe SIPA-e Nedeljka Škrbe da specijalna jedinica neće biti angažovana.

Svjedok Edib Numanović, šef sektora operativnog dežurstva u Direkciji, rekao je da je sačinio ovu depešu, koja je upućena SIPA-i, nakon telefonskog razgovora sa tadašnjim direktorom Himzom Selimovićem.

Numanović je opisao način na koji je ostvario kontakte sa nadređenima i drugim policijskim agencijama, kao i dinamiku djelovanja u okviru Direkcije u skladu sa planom vanrednog osiguranja, budući da su "kritičnog dana" imali informaciju da bi protesti mogli biti prošireni i na lokalitet gdje su smještene institucije BiH.

Pomoćnik komandira u Jedinici za neposredno obezbjeđenje VIP ličnosti Miroslav Škobo i pomoćnik komandira Jedinice za obezbjeđenje diplomatsko-konzularnih predstavništava Mladen Bjelaković opisali su način organizovanja i slanja ljudi na ispomoć kolegama, nakon što su protesti poprimili rušilački karakter.

Oni su objasnili da su iz baze Direkcije u Neđarićima stigli pred zgradu Predsjedništva BiH da bi asistirali kolegama koji su ranije angažovani na tom lokalitetu.

Naredno ročište, na kojem će biti ispitano još pet svjedoka Tužilaštva, zakazano je u petak, 14. novembra u 13.00 časova.

Direktor SIPA-e Goran Zubac optužen je za nesavjestan rad u službi, jer tokom nasilnih protesta ispred zgrade Predsjedništva BiH 7. februara nije pružio traženu pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana