Свједоци говорили о Алији Кесеровићу који је у Сирији

Срна
Свједоци говорили о Алији Кесеровићу који је у Сирији

Сарајево - Свједок Тужилаштва БиХ Мерим Кесеровић изјавио је данас у Суду БиХ да је прошле године неколико пута ишао у Бужим на џуму /муслиманско клањање петком/ код Хусеина Билала Боснића, оптуженог за јавно подстицање на терористичке активности.

Кесеровић је рекао да је само једном остао дуже послије молитве, али да се не сјећа о чему су присутни разговарали са Боснићем.

Тужилац Дубравко Чампара га је подсјетио да је у исказу, који је 2. децембра прошле године дао Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/, рекао да су тада разговарали о прављењу месџида у Великој Бојни, те да је Боснић говорио о стварању исламске државе у Сирији и помоћи "браћи".

Кесеровић је данас потврдио да је то рекао, додајући да је "био збуњен када је Сипи давао изјаву, коју је само прегледао прије потписивања".

Он је потвдио и да је његов рођак Алија Кесеровић, који је данас на ратишту у Сирији, једно вријеме живио и радио код Боснића.

"Чуо сам да је касније отишао у Сирију, али не знам зашто. Боснић је тада био у притвору", изјавио је Кесеровић.

Овај свједок је 12. фебруара ухапшен на Аеродрому Сарајево, приликом покушаја одласка у Сирију.

Свједок Кенан Кесеровић потврдио је да га је рођак Алија само једном назвао из Сирије и замолио га да његовој мајци пренесе да је жив и здрав.

"Ја то нисам учинио јер ми је било непријатно. Замолио сам комшију да јој то каже и он је то урадио", испричао је овај свједок.

Он је потврдио да је Алија око два мјесеца чувао козе код Боснића, да је понекад долазио кући и да се понашао другачије у односу на раније.

"Није се више дружио са старим друштвом јер су неки пушили и пили и бурно је реаговао ако би неко опсовао Бога", навео је Кенан Кесеровић.

Он је додао је да је Алија био слабог имовинског стања и да не зна како је отишао у Сирију.

Суд БиХ је забранио медијима да објаве име и исказ свједока под псеудонимом А-1. Ова одлука је донесена на захтјев Тужилаштва ради заштите свједока и спречавања откривања повјерљивих информација.

На крају данашњег рочишта, Боснићев бранилац Адил Лозо најавио је Суду да ће тражити експертизу представника Факултета исламских наука у Сарајеву како би одговорили да ли је оно шта је Боснић говорио у оквирима исламског учења.

Тужилаштво Боснића терети да је 2013. и 2014. године као припадник селефијске заједнице организоване ради пропагирања и ширења исламског радикализма у БиХ и региону, свјесно са позиције вјерског ауторитета јавно подстрекавао друге да се прикључе терористичким организацијама.

Оптужен је за подстицање на терористичке активности у вези са кривичним дјелима врбовање ради терористичких активности и организовање терористичке групе.

Суђење се наставља 8. априла у 13.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана