Svjedočenje Panjanina Željka Samardžića: Nudili su azil za ćutanje o bombardovanju

Željka Domazet
Svjedočenje Panjanina Željka Samardžića: Nudili su azil za ćutanje o bombardovanju

Istočno Sarajevo - Na Republiku Srpsku tokom NATO bombardovanja 1995. godine bačeno je više od 10 tona eksploziva, od toga tri tone osiromašenog uranijuma, koji kao “tihi ubica” uzima danak, a najveće posljedice trpi stanovništvo sarajevsko-romanijske regije.

 

 

 

Učesnik okruglog stola o posljedicama bombardovanja, koji je tokom vikenda održan u Istočnom Sarajevu, Željko Samardžić kaže da je liječio tri maligna oboljenja jer je bio izložen radioaktivnoj prašini i osiromašenom uranijumu.

Otkrio je da su mu ustanovljene tri različite vrste raka, a na nuklearnom institutu u Vinči potvrđeno je da su uzrok desetine bombi koje su padale u njegovoj blizini 1995. godine.

- Operisao sam tri karcinoma za kratak period. Dvije godine je trajala ta borba, a zahvaljujući doktorima, medicini i psihi ostao sam živ. Petorica koja su bila sa mnom tu noć kada su padale bombe su umrli od karcinoma debelog crijeva ili karcinoma pluća - kaže Samardžić.

Priča da je na položaj gdje su bile haubice i vozilo koje je dužio ispaljeno oko 60 avio-raketa. Dodaje da su poslije nekoliko godina počeli  problemi sa debelim crijevom, nadbubrežnom žlijezdom i glavom. Naglašava da je 2002. godine u Briselu publicista Mišel Kolon organizovao seminar povodom štetnog dejstva osiromašenog uranijuma, kojem je prisustvovalo više NATO vojnika koji su učestvovali u bombardovanju BiH i Srbije.

- Dva Španca koja su se prijavila za taj skup su umrla, a jedan engleski vojnik došao je u invalidskim kolicima. On je rekao da u slučaju da neko od oboljelih učesnika bombardovanja ne priča o tome u Velikoj Britaniji ima obezbijeđeno liječenje, a u protivnom postaje građanin drugog ili trećeg reda - kaže Samardžić.

Dodaje da mu je u pauzi tog sastanka ponuđeno da izabere NATO zemlju u kojoj će da živi sa porodicom da ne bi svjedočio o posljedicama koje je preživio zbog osiromašenog uranijuma, što je odbio.

Njegovo zdravstveno stanje pratio je ratni ljekar doktor Slavko Ždrale, koji je među prvima posumnjao da se broj malignih oboljenja znatno povećao od 1996. godine.

- Jedan od mogućih uzroka tih pojava bolesti i naglog porasta malignih oboljenja je osiromašeni uranijum - kaže Ždrale.

U NATO agresiji na Republiku Srpsku od 30. avgusta do 13. septembra 1995. godine učestvovalo je više od 400 letjelica, od toga 222 borbena aviona, obavljeno je 3.515 letova, a bačene su 1.024 avio-bombe.

Stravične posljedice

Član Komisije za istraživanje posljedica NATO bombardovanja u Srbiji Danica Grujičić, koja je i neurohirurg i profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, istakla je da je NATO bombardovanje povećalo broj patoloških trudnoća i sterilitet, posebno kod muškaraca, kao i hromozomskih aberacija kod djece i ljudi koji su bili izloženi dejstvu oružja sa osiromašenim uranijumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana