Svjedočenje Mare Jeličić na suđenju Atifu Dudakoviću: Za dan ostala bez supruga i djevera

Željka Domazet
Svjedočenje Mare Jeličić na suđenju Atifu Dudakoviću: Za dan ostala bez supruga i djevera

Sarajevo - Već 24 godine tragam za posmrtnim ostacima mog supruga Čede koji je ubijen 15. septembra 1995. godine da bih ga, dok sam živa, dostojno sahranila, rekla je juče na suđenju Atifu Dudakoviću Mara Jeličić, svjedok Tužilaštva BiH, istakavši da njen muž nije bio vojno angažovan niti je imao bilo kakvo oružje.

Ona je u nastavku suđenja bivšem komandantu Petog korpusa tzv. Armije RBiH i još petnaestorici pripadnika tog korpusa rekla da je do početka rata živjela sa mužem i dvojicom sinova invalida u Bihaću, da bi, nakon početka ratnih dejstava, izbjegla u selo Vrtače, u opštini Bosanski Petrovac.

- Kada je počela da pada Kninska Krajina, 19. avgusta, krenuli smo u Sanski Most. Muž nije bio vojno angažovan i radio je sa mnom u kafani. Tog 15. septembra otišao je sa bratom Jovom da dovezu invalidska kolica za sina. Nakon toga više nisam vidjela ni njega ni djevera - rekla je Jeličićeva.

Dodala je da je njihov nestanak prijavljen Crvenom krstu u Sanskom Mostu. Rekla je da je odmah nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma otišla u Bihać da se raspita šta se desilo sa njenim mužem.

- Rekli su mi da ga je kod Petrovca sreo profesor Romanović koji mu je govorio da ne ide. Od tada mu se gubi svaki trag. Kasnije su pronađeni posmrtni ostaci djevera Jove i on je sahranjen u Vrtačama. Nikakvih tragova od mog muža nema - rekla je Mara Jeličić.

Dodala je da je kompletna imovina Srba na tom području porušena.

Suđenje Dudakoviću za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine biće nastavljeno 17. juna saslušanjem dva svjedoka Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije RBiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i za ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana