Svinjetinu pronašli u konzervama sa junetinom

Vedrana Kulaga
Svinjetinu pronašli u konzervama sa junetinom

Sarajevo - Ministarstvo odbrane (MO) BiH posljednjih dana ponovo potresa skandal u vezi sa hranom namijenjenom pripadnicima Oružanih snaga (OS) BiH nakon što su na pojedinim adresama vojnici posumnjali da se u konzervama sa junećim sadržajem nalazi svinjetina.

Sagovornik “Glasa Srpske” iz vojnih redova kaže da je prije nekoliko dana otkriveno da je u konzervama u kojoj je bila junetina pronađena i svinjetina što je izazvalo revolt među dijelom vojnika koji su čak posumnjali i da im je podvaljena.

Oni su, prema riječima našeg izvora, zatražili da sporne konzerve budu povučene, ali i da bude sprovedena istraga da bi se utvrdilo kako je do toga došlo.

U Ministarstvu odbrane su potvrdili da je istraga u vezi sa sumnjivim konzervama, ali nisu htjeli da iznose više detalja.

- Ministarstvo je pokrenulo preliminarnu istragu u cilju utvrđivanja činjenica u vezi sa navodima pripadnika OS BiH, te medijskih napisa, a koje se tiču nabavke, pripreme i distribucije namirnica prve klase u toku 2018. godine. Nakon okončanja preliminarne istrage i odobrenja izvještaja od strane ministarke odbrane, javnost će biti informisana o rezultatima iste - kazali su u tom resoru.

Bez odgovora su ostala pitanja na kojim su sve lokacijama otkrivene sporne konzerve, o kojoj količini je riječ, da su povučene iz upotrebe te kako je došlo do te situacije.

Izvor iz Oružanih snaga BiH kaže da pojedinci vjeruju da se sve to pokušava zataškati, ali da je sve dokumentovano i na fotografijama, te da čekaju da vide šta će pokazati analiza nadležnih.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage, u žiži skandala zbog nabavke hrane bili su i prije dvije godine kada su se u tu priču umiješali i nadležni bezbjednosni organi. Riječ je bilo o tome da su tri pješadijske brigade OS poručile za drugo tromjesečje godine 1.509 kilograma različitih vrsta konzervi sa hranom, a u magacine je stiglo čak 14 puta veća količina, odnosno 21.231 kilogram od čega je dobar dio bio neispravan.

Dokumenti o dijelu nabavki pokazali su da su konzerve sa mesom, paštetama i ribom nabavljane mimo potreba jedinica i u mnogo većim količinama nego što je poručeno i vojnici mogu da potroše. Ministarstvo odbrane dalo je Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH krajem 2016. godine tražene informacije u vezi sa nabavkom ogromne i nepotrebne količine konzervi hrane za Oružane snage BiH od kojih je većini istekao ili ističe rok trajanja.

U Bihaću su tada pronađena 1.532 kilograma, a u Doboju 335 kilograma neispravnih konzervi. Afera “Konzerve” u OS BiH isplivala je na površinu na sjednici Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH na kojoj je upozoreno da vojsci nedostaje hrana, da su uniforme dotrajale, a oprema zastarjela, dok je s druge strane ogromnoj količini konzervi istekao rok trajanja, zbog čega su spremne za otpis.

Godišnji budžet MO BiH iznosi oko 250 miliona, a u OS je posao pronašlo oko 9.000 vojnika.  

Povjerenik

Oružane snage BiH godinama imaju velikih problema u vezi sa ishranom, a na to redovno upozorava parlamentarni vojni povjerenik u izvještajima koje dostavlja Parlamentu BiH. U posljednjem izvještaju koji je ugledao svjetlost dana početkom ove godine naglašeno je da su se vojnici najviše žalili na ishranu, posebno jer im je sedmični jelovnik zasnovan na hrani iz konzervi, što nije ni u skladu sa propisima. Osim na ishranu, dosta zamjerki bilo je i na uslove boravka  u kasarnama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana