Свињетину пронашли у конзервама са јунетином

Ведрана Кулага
Свињетину пронашли у конзервама са јунетином

Сарајево - Министарство одбране (МО) БиХ посљедњих дана поново потреса скандал у вези са храном намијењеном припадницима Оружаних снага (ОС) БиХ након што су на појединим адресама војници посумњали да се у конзервама са јунећим садржајем налази свињетина.

Саговорник “Гласа Српске” из војних редова каже да је прије неколико дана откривено да је у конзервама у којој је била јунетина пронађена и свињетина што је изазвало револт међу дијелом војника који су чак посумњали и да им је подваљена.

Они су, према ријечима нашег извора, затражили да спорне конзерве буду повучене, али и да буде спроведена истрага да би се утврдило како је до тога дошло.

У Министарству одбране су потврдили да је истрага у вези са сумњивим конзервама, али нису хтјели да износе више детаља.

- Министарство је покренуло прелиминарну истрагу у циљу утврђивања чињеница у вези са наводима припадника ОС БиХ, те медијских написа, а које се тичу набавке, припреме и дистрибуције намирница прве класе у току 2018. године. Након окончања прелиминарне истраге и одобрења извјештаја од стране министарке одбране, јавност ће бити информисана о резултатима исте - казали су у том ресору.

Без одговора су остала питања на којим су све локацијама откривене спорне конзерве, о којој количини је ријеч, да су повучене из употребе те како је дошло до те ситуације.

Извор из Оружаних снага БиХ каже да појединци вјерују да се све то покушава заташкати, али да је све документовано и на фотографијама, те да чекају да виде шта ће показати анализа надлежних.

Министарство одбране и Оружане снаге, у жижи скандала због набавке хране били су и прије двије године када су се у ту причу умијешали и надлежни безбједносни органи. Ријеч је било о томе да су три пјешадијске бригаде ОС поручиле за друго тромјесечје године 1.509 килограма различитих врста конзерви са храном, а у магацине је стигло чак 14 пута већа количина, односно 21.231 килограм од чега је добар дио био неисправан.

Документи о дијелу набавки показали су да су конзерве са месом, паштетама и рибом набављане мимо потреба јединица и у много већим количинама него што је поручено и војници могу да потроше. Министарство одбране дало је Агенцији за истраге и заштиту (СИПА) БиХ крајем 2016. године тражене информације у вези са набавком огромне и непотребне количине конзерви хране за Оружане снаге БиХ од којих је већини истекао или истиче рок трајања.

У Бихаћу су тада пронађена 1.532 килограма, а у Добоју 335 килограма неисправних конзерви. Афера “Конзерве” у ОС БиХ испливала је на површину на сједници Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ на којој је упозорено да војсци недостаје храна, да су униформе дотрајале, а опрема застарјела, док је с друге стране огромној количини конзерви истекао рок трајања, због чега су спремне за отпис.

Годишњи буџет МО БиХ износи око 250 милиона, а у ОС је посао пронашло око 9.000 војника.  

Повјереник

Оружане снаге БиХ годинама имају великих проблема у вези са исхраном, а на то редовно упозорава парламентарни војни повјереник у извјештајима које доставља Парламенту БиХ. У посљедњем извјештају који је угледао свјетлост дана почетком ове године наглашено је да су се војници највише жалили на исхрану, посебно јер им је седмични јеловник заснован на храни из конзерви, што није ни у складу са прописима. Осим на исхрану, доста замјерки било је и на услове боравка  у касарнама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана