Свима по пет министарстава!

nezavisne.com
Свима по пет министарстава!

Сарајево, Мостар - Услови под којима би се Демократска фронта могла вратити преговорима о формирању новог састава Владе Федерације БиХ је расподјела министарстава на принципу 5-5-5, а да 16. министарство у Влади буде заједничко именовање!

Ова информација "Независним" је потврђена из извора блиских преговорима који су запали у ћорсокак након што их је Жељко Комшић, лидер ДФ-а, демонстративно напустио у прошлу недјељу, незадовољан односом партнерске СДА према њима.

Уз овај услов, како сазнајемо, ДФ је тачно прецизирао која министарства жели. То су: финансије, енергетика, избјеглице, туризам и МУП.

Под условом да ХДЗ БиХ буде одсудно бранио право на финансије, али да пристане на све друго, ДФ би заузврат умјесто финансија тражио пољопривреду, али и енергетику по вертикали.

А то другим ријечима значи право на руковођење великим енергетским јавним компанијама у ФБиХ.

Сада су на потезу СДА и ХДЗ, но општи је дојам да би у овој констелацији односа и договора из свега као губитник могла да изађе СДА, односно њен потпредсједник Бакир Изетбеговић, који се због препуштања тражених шест министарстава ХДЗ-у довео у позицију да обезвриједи властиту преговарачку позицију, поготово што је фотеље министра избјеглица и унутрашњих послова, које сада захтијева ДФ, унапријед резервирао за своје савјетнике Едина Рамића и Аљошу Чампару.

Изетбеговић је, како нам је речено, јуче отпутовао на дводневни пут, па би формални и званични преговори најраније могли да буду настављени у петак.

О свему Садик Ахметовић, потпредсједник СДА, каже да преговори немају алтернативу.

"Мислим да у овом тренутку СДА и ДФ морају сјести за сто и у највећем могућем повјерењу отворити сва спорна питања, након чега треба позвати ХДЗ ако се постигне договор. То је једини пут и сваки другачији приступ избацио би ДФ из игре, створио велико неповјерење и кризу", истиче Ахметовић.

Подсјећа да остаје отворена могућност и формирања мањинске владе, која би, како наводи, за СДА била погубна.

"Мањинска влада била би катастрофално рјешење јер би СДА постала роб те ситуације", закључује Ахметовић.

Емир Суљагић, члан Предсједништва ДФ-а, наводи да им након прекида преговора СДА још није упутила званични позив за наставак.

"Кад будемо добили званични позив органи странке ће одлучити да ли ћемо се вратити за преговарачки сто. Наше позиције јасне су свима, сви знају шта хоћемо", истиче Суљагић, те додаје да ће, уколико СДА и ХДЗ прихвате ставове ДФ-а, договор бити постигнут за сат.

Но, јуче у току послијеподнева Сафет Софтић, један од потпредсједника СДА, потврдио је да је ДФ-у упућен јавни позив да се врати за преговарачки сто, како би покушали доћи до рјешења прихватљивих за све.

"Након сједнице Предсједништва СДА остварени су и одређени контакти с представницима ДФ-а. Вјерујем да ћемо у једној релаксиранијој атмосфери у петак, суботу или недјељу имати одређене разговоре који ће значити коначан договор. То је моје очекивање и мислим да има и утемељења за такав оптимизам", закључио је Софтић.

Никола Ловриновић, замјеник предсједника ХДЗ-а, рекао је јуче за "Независне" да у овом тренутку нема никакву информацију "о новим приједлозима било кога у процесу имплементирања изборног процеса у ФБиХ". "Но, све оно што води ка договору међу партнерима је добродошло. Најгоре је када се заправо не договара и спекулира у јавности, те се надам да ће се било какви приједлози вратити у оквире договарања. Какав год приједлог да је од стране партнера у парламентарној већини - заслужује пажњу уколико пружа барем минимум аргумената за договор", закључио је Ловриновић.

ДФ-ова подршка буџету Никшићеве владе

Емир Суљагић, члан Предсједништва ДФ-а, каже да су неоправдани страхови појединих СДП-оваца у вези са наставком техничког мандата Владе Нермина Никшића (СДП).

"Ми сигурно нећемо одустати од наших ставова и позиција макар Никшићева влада остала још годину, двије или читав мандат! А став ДФ-а је да ћемо подржати усвајање буџета за 2015. годину који донесе Никшићева влада", поручује Суљагић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана