Svilanović: Rješenje za pitanje granice samo uz saglasnost svih aktera u BiH

Svilanović: Rješenje za pitanje granice samo uz saglasnost svih aktera u BiH 06.03.2018 11:21 | Srna

Beograd - Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je, uoči trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Hrvatske u Mostaru, da pitanje granice između Srbije i BiH može biti riješeno ukoliko se o tome usaglase svi akteri u BiH.

"Vodio sam pregovore o granici sa BiH. To nije tako komplikovano pitanje ukoliko se svi u BiH dogovore. Mislim da je tu Srbija fleksibilna i da je spremna sa nekoliko različitih konkretnih predloga da pomogne rešavanju", rekao je Svilanović.


On je za Radio-televiziju Srbije ukazao da je trenutno situacija možda nezgodna jer u BiH predstoje izbori.

"Kada su izbori ništa veliko ne možete da rešite, tako da možda sačekamo da taj trenutak u BiH prođe. Granicu je moguće dogovoriti, tu nemam nikakvu dilemu", istakao je Svilanović.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje da poslije deset godina izbori budu održani i u Mostaru, Svilanović je rekao da mu nije prijatno da komentariše te teme, koje su nacionalne i vezane za BiH.

"To je politički proces. Ja znam koja je pozicija jednog od naroda, potrebno je da se druga dva naroda saglase sa tim. Mislim da su svi u BiH zainteresovani, međunarodna zajednica takođe, da ti izbori budu održani jer bi to značilo da smo na tragu nekog dogovora i rešavanja unutrašnjih odnosa u BiH", naglasio je Svilanović.

Govoreći o tome da li je moguće da bude sproveden moratorijum na teme iz prošlosti, što je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u odnosima sa Zagrebom, Svilanović je rekao da je to "možda potrebno zbog toga što nekada ne vidite koliko su vam važni ekonomski interesi, zato što se stalno vraćate unazad".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica