Сви својатају фотељу шефа Владе РС

nezavisne.com
Сви својатају фотељу шефа Владе РС

Бањалука - Иако октобарски општи избори нису ни одржани, нити се зна какав ће бити омјер снага у Народној скупштини Републике Српске, свака политичка партија већ је почела да својата мјесто премијера Републике Српске.

Као и претходне изборе, и овај пут премијерску фотељу отворено желе и СНСД и ДНС, али и социјалисти, који су како кампања одмиче све гласнији у причи да имају човјека за ту функцију.

“Будућу Владу Српске ће предводити кадар СНСД-а, зато што ће то бити најјача политичка партија са највећом подршком и ту неће бити никакве могућности за било какве разговоре о нечему другом”, рекао је недавно Милорад Додик, предсједник СНСД-а, додајући да већ зна ко ће то бити, али да није лијепо да то сада говори.

Ипак, у ДНС-у неће ни да чују да ће будући премијер бити из СНСД-а и тврде да од тога неће бити ништа.

“Прочитајте коалициони споразум. Ми поштујемо споразум и инсистираћемо на његовом спровођењу”, рекао је за “Независне” Марко Павић, лидер ДНС-а, додајући да предсједник СНСД-а о мјесту премијера говори у функцији предизборне кампање.

Што се тиче споразума који су потписали СНСД, ДНС и СП, у њему је наведено да ће ове три странке подржати кандидате за појединачне функције, односно за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ из РС, које је дао СНСД, те да ће након избора ДНС први бирати функцију, а у том случају ова странка ће сасвим сигурно тражити мјесто премијера.

Када је ријеч о именима, према незваничним информацијама неколико људи из СНСД-а се види на функцији премијера, а највеће шансе, барем засад, су на страни Зорана Тегелтије, актуелног министра финансија РС, док у ДНС-у највеће шансе има Милан Радовић, директор Нове банке и кандидат за посланика испред ове странке.

У присвајању премијерске фотеље не заостају ни социјалисти, те је недавно Слободан Протић, предсједник Извршног одбора ове странке, рекао да “будући предсједник Владе не да мора, него би било потпуно логично да буде из редова Социјалистичке партије”.

С друге стране, односно у Савезу за побједу, ствари су мало јасније. Према коалиционом договору СДС-а, ПДП-а и НДП-а, премијер Српске у случају побједе ове коалиције биће Драган Чавић, лидер НДП-а, који у кампањи већ представља свој план који ће спровести као премијер, а за који каже да је јасан и конкретан.

“Такав је договор. У случају да Вукота Говедарица, кандидат за предсједника РС, побиједи за предсједника РС, мандат за састав Владе Републике Српске даће Чавићу, који ће онда морати тражити подршку 42 посланика. Вукота је честит човјек и вјерујем да ту неће бити никаквих одступања”, рекао је Здравко Крсмановић, потпредсједник НДП-а.

Он каже да су односи у владајућој коалицији нарушени и да је посљедица тога да сви траже мјесто премијера, наглашавајући да се ДНС осјећа угрожено у коалицији, посебно јачањем Ненада Стевандића и Уједињене Српске, која се у јавности већ види као неко ко ће да замијени ДНС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана