Sveštenstvo traži nadzorne kamere

Ž. D.
Sveštenstvo traži nadzorne kamere

Sarajevo - Paroh dolački Čedomir Đelmo istakao je da je osim sanacije štete nastale u požaru podmetnutom u nedjelju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Novom Sarajevu potrebno postaviti nadzorne kamere.

On je istakao da je poslije rata hram napadnut 40 puta, a da počinioci uglavnom nisu pronađeni.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je juče da Nedeljku Dragašu, osumnjičenom za izazivanje požara, bude određen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, jer nema stalnu adresu boravka. Sveštenici crkve rekli su da Dragaša nisu ranije viđali i da su ga prvi put vidjeli u policijskoj stanici.

Veliki broj zvaničnika i građana posjećuje crkvu kako bi pomogli sanaciju i pružili podršku sveštenstvu. U hramu je juče bio i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i izrazio žaljenje zbog podmetanja požara te obećao da će se potruditi da pomogne u saniranju štete.

- Očekujem da nakon efikasne policijske akcije tužilaštvo preduzme mjere s ciljem sankcionisanja odgovornih. Najoštrije osuđujem ovakav postupak - kazao je potpredsjednik FBiH Milan Dunović koji je posjetio hram.

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, koji je takođe obišao crkvu, naglasio je da ovakva djela ne smiju biti ponovljena i da će Ministarstvo novčano pomoći sanaciju štete ako to bude zatraženo.

Crkvu su posjetili i predstavnici Međureligijskog vijeća u BiH, a u ime medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Meho Šljivo je kazao da je svaki vandalski čin na vjerskim objektima za osudu.

- Društvo i država moraju obezbijediti da crkve, džamije i sinagoge budu zaštićene - poručio je Šljivo.

Đelmo je zahvalio svima koji su došli i pružili podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana