Švercerima cigareta blokirana imovina

Goran Obradović
Švercerima cigareta blokirana imovina

Banjaluka - Ranku Đukanoviću iz Doboja i Jovi Đorđiću iz Broda, te članovima njihovih porodica blokirana je imovina vrijedna 172.000 maraka nakon što je finansijskom istragom utvrđeno da su nelegalnom trgovinom stekli imovinu čija je vrijednost za oko 494.000 maraka veća u odnosu na prijavljene prihode iz legalnog poslovanja, saznaje “Glas Srpske”.

Odjeljenje za finansijske istrage i otkrivanje imovine stečene činjenjem krivičnog djela, postupajući po naredbi Okružnog tužilaštva Doboj, utvrdilo je da su Ranko Đukanović i sa njim povezana lica stekli imovinu koja nije u srazmjeri sa njihovim prihodima iz legalnog poslovanja u iznosu od 303.000 maraka.

Finansijskom istragom je utvrđeno i da su Jovo Đorđić i njegova supruga Željka Đorđić-Cvjetković stekli imovinu koja nije u srazmjeru sa njihovim prijavljenim prihodima iz legalnog poslovanja u iznosu od oko 191.000 maraka.

Zbog toga je Osnovni sud u Derventi donio rješenje o blokadi akcija vrijednih 51.211 maraka koje je Đukanović imao u više preduzeća. Na osnovu istog rješenja njegovoj supruzi Jeleni Đukanović blokirane su akcije vrijedne 10.000 maraka i garaža u Doboju čija je vrijednost 12.600 maraka.

Đukanovićevom sinu Marku blokirana je “škoda oktavija” vrijedna 25.000 maraka.

Kako saznaje “Glas Srpske” Đorđiću je privremeno oduzet stan u Brodu površine 50 metara kvadratnih vrijedan 50.000 maraka, dok je Željki Đorđić-Cvjetković blokirana “škoda oktavija” vrijednosti 18.000 maraka i 6.119 maraka na tekućem računu.

Finansijska istraga protiv Đukanovića i Đorđića pokrenuta je zbog šverca cigareta. Đukanović i Đorđić su uhapšeni 14. decembra prošle godine u policijskoj akciji “Skela” kojom je prekinut lanac šverca cigareta na području Doboja i Broda. U toj akciji u Doboju uhapšeni su i Jelena Đukanović i Goran Bošković, dok su na području Broda osim Đorđića uhapšeni i njegova supruga Željka Đorđić-Cvjetković, Drago Ristić i Goran Stević.

Osumnjičeni su da su se kao organizovana kriminalna grupa bavili švercom cigareta koje su nabavljali na istoku Srpske i preprodavali na području Doboja i Broda.

Privođenja

Ranko Đukanović privođen je i 2010. godine kada je policija u njegovom automobilu i u kući Nedjeljka Grgića u Velikoj Bukovici kod Doboja pronašla 3.640 boksova cigareta vrijednih oko 90.000 maraka.

Jovo Đorđić je godinama poznat policiji, a 2008. godine je kažnjen sa 500 maraka jer je pokušao da pobjegne kada su istražioci došli da pretresu njegov stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana