Šverc droge kroz BiH i potrošnja u usponu

Vedrana Kulaga
Šverc droge kroz BiH i potrošnja u usponu

Sarajevo - BiH predstavlja veoma aktivno tranzitno područje za krijumčarenje raznih vrsta droge iz EU i Turske i obrnuto, a njeni državljani su najčešće u ulozi kurira, čiji je zadatak da roba stigne na zadatu adresu.

Podaci Ministarstva bezbjednosti BiH iz najnovije informacije o stanju bezbjednosti za 2016. godinu pokazuju da rute transporta narkotika variraju od njihove vrste. Marihuana i skank najčešće idu na relaciji Crna Gora - BiH (Hercegovina) - EU uz povremena odstupanja poput krijumčarenja skanka na relaciji Holandija - BiH. Iz pravca zemalja EU prema zemljama regiona ide transport sintetičkih narkotika, kao što su spid i ekstazi, dok se pošiljke heroina krijumčare dobrom znanom trasom preko Turske i zemalja jugoistočnog Balkana prema zemljama EU, takozvanom balkanskom rutom. Heroin koji dolazi sa istoka najvećim dijelom zaobiđe BiH zbog loše putne komunikacije i konfiguracije terena.

- Sintetičke opojne droge ekstazi i spid uglavnom dolaze iz Holandije u zemlje istočne Evrope, a manji dio, u zavisnosti od potreba tržišta, završava i u BiH. Spid je dostupan i cijenom prihvatljiv za konzumente i distributere, a u BiH iz Holandije se najčešće doprema u specijalno izgrađenim tajnim skrovištima u automobilima i kamionima - navelo je Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Posebna pažnja skrenuta je na činjenicu da u BiH posljednjih godina policija pronalazi sve više skanka, što je posljedica većeg krijumčarenja te droge preko granice BiH. Pored toga povećava se broj i zasada marihuane.

- Iako je teritorija BiH prije svega tranzitno područje za transport narkotika prema EU, u porastu je broj zemljišnih parcela koje se koriste za uzgajanje marihuane s ciljem da se ona dijelom transportuje u inostranstvo, a određene količine preprodaju u BiH. Razlog povećane proizvodnje marihuane u BiH je stečeno iskustvo o načinu uzgajanja od kriminogenih lica u Holandiji - naveli su u Ministarstvu bezbjednosti.

Podaci do kojih su došle bezbjednosne agencije ukazuju i na dobru međusobnu i međudržavnu saradnju kriminalnih grupa, ali i da članovi grupa za neovlašćeni promet koriste takozvane kurire. U toj ulozi su državljani BiH, odnosno najčešće vozači koji legalno vrše prevoz kamionima, a u šupljinama vozila i prikolica skrivaju drogu. Krijumčarenje se obavlja i preko legalnih i preko ilegalnih graničnih prelaza sa BiH, a u njega su uključeni i pojedinci i organizovane grupe pri čemu koriste privatna putnička i vozila redovnog drumskog saobraćaja.

Prema podacima iz izvještaja, potrošnja droge u BiH je u porastu, ali je još relativno niska u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Lani je u BiH registrovano 1.481 krivično djelo u vezi sa zloupotrebom droge, što je za gotovo 12 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kada ih bilo 1.325. Ta krivična djela upisana su u dosijee 1.549 osoba, što je za 5,51 odsto više nego godinu ranije - 1.468, a najviše ih je "palo" zbog posjedovanja i omogućavanja uživanja droge nakon kojeg slijedi neovlašćena proizvodnja i promet.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić kaže da službe ne mogu biti zadovoljne dosadašnjim rezultatima u borbi protiv krijumčarenja droge.

- Rezultati koje postižemo presijecanjem kanala u smislu otkrivanja krijumčarenja, hapšenja lica, a posebno narko-bosova nisu zadovoljavajući. Sva borba se praktično svodi na sitne ulične dilere, koji su samo posljedica ozbiljnog krijumčarenja - rekao je Mektić, koji smatra da nema potrebnog nivoa opredjeljenja svih policijskih institucija u BiH za zajednički rad.

Akcija "Tranzit"

U informaciji o stanju bezbjednosti u BiH u 2016. godini između ostalog je pomenuto da je MUP RS u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH sproveo međunarodnu akciju pod nazivom "Tranzit", kojom je presječen promet droge iz Crne Gore i BiH. U akciji "Tranzit" su oduzeti 11 kilograma skanka, veći broj digitalnih vaga, veća količina novca, SIM kartice za mobilne telefone i drugi predmeti.

Marihuana i skank

Crna Gora - BiH (Hercegovina) - EU ili Holandija - BiH (skank)

Spid i ekstazi

EU - zemlje regiona

Heroin

"Balkanska ruta" (Turska, Srbija, Albanija, Bugarska, Rumunija, BiH uglavnom zaobiđena)

Registrovana krivična djela zloupotrebe droge

Godina                 Broj

2016.                    1.481

2015.                    1.325

Registrovani počinioci zloupotrebe droge

Godina                 Broj

2016.                    1.549

2015.                    1.468

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana