Шведски новинари у Бањалуци истраживали шверц оружја из БиХ

jutarnji.hr
Шведски новинари у Бањалуци истраживали шверц оружја из БиХ

Бањалука - Шведска је највеће тржиште у Европи за илегално оружје које долази с Балкана, тврди бањалучки специјални тужилац Горан Гламочанин, који каже да је свједочио неколицини случајева у којима је на стотине комада оружја требало бити прокријумчарено у Шведску.

Гламочанин тврди како постоји добро организована група која Швеђанима продаје оружје, а понукани ратом банди на улицама појединих шведских градова, читаву причу о путу оружја с Балкана објавиле су и најтиражније скандинавске новине Афтонбладет чији су се новинари упутили управо до Бањалуке.

У уреду тужиоца затекли су, тврде, арсенал с којим је могуће убити на стотине људи. Пушке, експлозив, стотине ручних бомби и муниција. Све је заплијењено, а било је на путу за Шведску.

"Према засад доступним информацијама, шведско тржиште је најатрактивније у Европи. Због високе потражње", казао је новинарима Гламочанин који је покренуо поступак против 20 особа осумњичених за кријумчарење оружја, а који би за своја недјела могли добити и по десет година затвора. Суђење би им требало почети у марту.

Полиција је у траг кријумчарима ушла 2014. године када су их зауставили на словенској граници. Био је то први већи случај кријумчарења оружја у Шведску, а акција под именом "Рекџл" била је резултат полицијске сарадње између Шведске, БиХ и Словеније. Али, та је акција завршила неуспјешно - барем што се суђења и оптужених тиче.

Посљедњи случај забиљежен је недавно, баш прије него су се новинари Афтонбладета упутили према БиХ, и то када је на граници између Хрватске и Словеније пао 29-годишњи мушкарац.

Полиција је у његовим торбама пронашла 36 ручних бомби, три аутоматске пушке, седам пиштоља, стотине метака, нагазну мину те једну врсту пројектила.

Испоставило се да осумњичени, који долази из једног мјеста крај Бањалуке, редовно путује за Шведску гдје живи и ради са својим рођацима у Гетеборгу.

Али, упркос већој количини оружја коју је полиција пронашла у његовим торбама, мало шта је указивало на то да он има икакав утицај у шведском подземљу, пише Афтонбладет чији су се новинари запутили у сиромашни предио Бањалуке гдје, како тврде, живе углавном Роми.

Најстарији од његове браће казао је да је био насамарен и да није знао што је у торбама.

"Обично путујемо у Шведску заједно", казао је новинарима млађи брат ухапшеног 29-годишњака и појаснио како често другима носе торбе.

"Учиниш услугу људима који хоће нешто послати рођацима и пријатељима у Шведској и никад прије се није радило о илегалним предметима", појашњава он.

Мушкарац који је примио пошиљку од 29-годишњака живи на различитим адресама у Гетеборгу и Малмеу. Отприје је познат полицији, доводе га у везу и с једним убиством.

Нико у БиХ не жели говорити о њему јер кажу да је опасан.

"То је човјек који се бави са свачим помало и не чуди ме што је запримио оружје", казао је шведским новинарима један полицијски извор.

У међувремену рат банди у Шведској у пуном је јеку. Четверо људи убијено је само у првој недјељи ове године.

Након што је протеклог викенда у Малмеу 21-годишњак упуцан у главу, дио шведске полиције затражио је да се и војска укључи у рат против криминалаца.

Наиме, извјештај шведске полиције објављен у децембру 2017. открива како је протекле године забиљежено 306 инцидената у којима је била укључена пуцњава, те да је резултат тога био 41 смртни случај.

Међутим, шведски премијер Стефан Лöфвен казао је како неће одмах кренути с војском против криминалаца, већ како ће пооштрити законе и истражити друге могућности прије него крене с драстичним мјерама.

"Уплитање војске ми није прва опција, али спреман сам учинити што год је потребно да искоријенимо организовани криминал. Најважније је послати тим криминалцима поруку да за њих у нашем друштву нема мјеста", закључио је Лöфвен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана