Шведска: Бивши имам куповао оружје у БиХ за сиријске побуњенике

Глас Српске
Шведска: Бивши имам куповао оружје у БиХ за сиријске побуњенике

Стокхолм - Бивши имам из једне џамије у Стокхолму био је један од кључних снабдјевача оружјем за потребе сиријских побуњеника у посљедњих 18 мјесеци, рекли су извори шведском радију.

У извјештају је осумњичени трговац оружјем идентификован као Хајтам Рахмех. Он је, наводно, куповао оружје првенствено у Либији, али и у БиХ. Оружје је потом транспортовано преко Турске до побуњеника у Сирији.

Рафаел Лефевр, истраживач са Универзитета Кембриџ, који је разговарао са Рахмехом, рекао је шведском радију да се он често појављивао међу сиријском опозицијом и да је отворено говорио о слању оружја побуњеницима преко организације "Комисија за цивилну заштиту".

"Није тајна да је ова група слала оружје у Сирију", рекао је Лефевр.

Рахмех је неколико година био имам џамије у центру Стокхолма, а био је и предсједник организације европских имама прије него што је пажњу усмјерио на помагање сиријским побуњеницима.

Шведски безбједносни стручњаци изјавили су да кријумчарење оружја у Сирију представља кршење шведског закона о контроли наоружања и да за то дјело може бити изречена казна до четири године затвора.

Шеф "Комисије за цивилну заштиту" Назир Хаким потврдио је да је Рахмех сакупљао новац за куповину наоружања, али тврди да је оружје купљено у Сирији и да није увезено из Либије.

Шведски радио цитирао је неколико извора који су рекли да је ова група увозила оружје из Либије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана