Свечана академија поводом вијека од уласка српске војске у Бањалуку

Срна
Свечана академија поводом вијека од уласка српске војске у Бањалуку

Бањалука - У Бањалуци је почела свечана академија поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године.

Свечаној академији присуствују предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, мандатар за састав нове Владе Српске Радован Вишковић, министри у Влади Српске, као и посланици у Народној скупштини Републике Српске.


Академији присуствују и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, представници Удружења потомака и поштовалаца српских бораца ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и остале званице из јавног и друштвеног живота Српске.

Претходно је у Храму Христа Спаситеља служена литургија.

Организатори обиљежавања овог догађаја су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од којих 53 одсто мушкараца животне доби од 25 до 45 година.

Српска војска је за 45 дана под борбом прешла 500 километара и 1. новембра 1918. године ослободила Београд. Током новембра српска војска је ослободила и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је у Бањалуку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана