Све више војника напушта Оружане снаге БиХ

Срна
Све више војника напушта Оружане снаге БиХ

Бањалука - Све више војника напушта Оружане снаге БиХ, а према незваничним информацијама, готово 100 војника у посљедња два-три мјесеца одлучило је да напусти војну службу, пишу "Независне новине".

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић рекао је за овај лист да, према информацијама Сектора за управљање персоналом Министарства одбране БиХ, око 200 људи годишње напусти Оружане снаге БиХ.

Он наводи да је у посљедњих четири-пет година повећан број људи који одлазе из Оружаних снага, посебно Хрвата, након што је Хрватска постала чланица ЕУ.

"То је и разумљиво. Хрвати одлазе да раде у земље ЕУ и много им је лакше због пасоша да тамо нађу боље плаћено радно мјесто", каже Јеринић.

Лист наводи да се о проблему одласка из Оружаних снага већ дуже говори и у Министарству одбране БиХ гдје су недавно одлучили да буде повећана старосна граница за војнике, тако да сада активан војник може бити до 40 година старости, а раније је то било 35 година.

"Недавно су усвојене измјене Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којима се повећавају плате војницима, подофицирима и официрима, а и то у одређеној мјери доприноси да се кадрови на неки начин задрже", наводи Јеринић.

Јеринић је рекао да је расписан конкурс за пријем око 800 младих војника како би се попунио и подмладио војни кадар и одржала оперативна способност Оружаних снага, те да се тим конкурсом тражи више од 300 Хрвата.

Парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић изјавио је раније, поводом проблема одласка војника из Оружаних снага БиХ, да посебно брине то што одлазе високостручни кадрови категорије бригадира /пуковник/.

Он сматра да систем мора да побољша недостатке и да бар у том дијелу пружи сигурност професионалним лицима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана