Sve više sličnosti u procesima protiv Orića i žene monstruma

RTRS
Sve više sličnosti u procesima protiv Orića i žene monstruma

Sve je više sličnosti u suđenju Oriću, sa procesom koji se trenutno vodi protiv Sakiba Halilovića i Elfete Veseli- "žene monstruma", optuženim za ubistvo dvanestogodišnjeg Slobodana Stojanovića u Kamenici.

Učestala je i promjena iskaza ključnih svjedoka. Ako već Orić nije presuđen za ubistvo srpskih zarobljenika, da li će kazna bar stići ubice dječaka? Veza između ova dva predmeta ima još.

Jasmina Ćosić sudija Suda BiH, slučajno ili ne, imenovana je za člana sudskog vijeća u predmetu protiv Sakiba Halilovića Kibeta i Elfete Veseli. No prije nego je obukla sudijsku togu, nosila je advokatsku. Bila je član tima odbrane Nasera Orića. U procesu pred Haškim tribunalom branila je Orića od optužbi za komandnu odgovornost zbog ubistva srpskih zarobljenika na Zalazju. I odbranila. Tada je prema izvještajima Sens agencije, između ostalog, bila "ekspert" za Orićeve potpise. Sada u sudnici, kao sudija, svjedocima postavlja pitanja.

Objektivnija publika rekla bi - zna se i "zbuniti" - pa umjesto pitanja koja priliče sudiji, postavljati ona koja idu u prilog odbrani optuženih. A takvih je bilo mnogo na posljednjem ročištu Elfeti Veseli i Sakibu Haliloviću Kibetu. Ne čudi onda što je i svjedok Ferid Hodžić koji je prije devet dana u istom predmetu tvrdio kako je, u vrijeme kada je likvidiran dječak Slobodan, bio komandant teritorijalne odbrane u Vlasenici, i Kibeta i Elfetu viđao po Kamenici, naprasno dobio amneziju pa ne zna da li je njegov "ratni staž" uopšte upisan u vojnim evidencijama.

Na pitanje tužioca: "Dakle, Vi kao komadant Teritorijalne odbrane ne znate da li Vam je upisan ratni staž?", Hodžić je odgovorio: " Obratite se odjeljenju Tuzla, ja ne znam!".

Za samo osam dana zaboravio je Hodžić naprasno i detalje vezane za koridor i za grupu Sakiba Halilovića o čemu je svjedočio na prethodnom ročištu. Tada je kazivao da ih je u maskirnim uniformama viđao po Kamenici. Viđao je i Elfetu, svoju komšinicu iz Vlaseničke mahale. Juče, na ročištu, pak druga priča...

Na konstataciju i pitanje sudije: "Rekli ste da je Sakibova grupa došla i da je imala 25 do 30 ljudi. Koliko je bilo žena?", odgovorio je : "Pa kako ću ja to vidjeti kad je to bilo 10 sati od mene".

Ako već "ne zna" komandant Teritorijalne odbrane za vlastiti vojni staž i za ono o čemu je samo prije nekoliko dana svjedočio u sudnici, kako će onda znati komandant Civilne zaštite da li je u ratu samo dijelio lijekove, bio vodič grupama koje su u rejon Kamenice pristizale ili nešto treće?

Besim Mehmedović u sudnici tvrdi kako je u jeku ratnih dejstava on samo dijelio lijekove! A prije tri godine u novembru 2014. godine, inspektorima SIPA tvrdio je drugačije. Kao vrsan poznavalac terena, bio je vodič Kibetovoj grupi, kasnije baš kao i Elfeta iz Vlasenice - njen član. Punim imenom nabrajao je i ostale članove grupe, do detalja obrazalagao njihovu sudbinu i lokacije na kojima su te 2014. živjeli. No i njega, gle čuda, sustigla amnezija.

Sada tvrdi da su mu tadašnji vlastiti potpisi "smiješni" i da je sve potpisao "možda u neznanju".

I dok, na sramotu cjelokupnog pravosuđa, naprasno "amnezični" svjedoci sudnicu pretvaraju u pozorište, bivši i sadašnji Orićevi advokati dominiraju. Presjedaju iz jedne u drugu sudnicu. Mijenjaju samo optužene ali ne i taktiku.

Lejla Čović i Sabina Mehić zastupale su Nasera Orića i Sabahudina Muhića. Čović zajedno sa Mirnom Delalić - Sakiba Halilovića Kibeta i Elfetu Veseli, a sve tri zajedno - grupu Orićevih vojnika, koju predvodi Izet Arifović a koji su optuženi za ubistvo devet zarobljenih Srba u Zalazju. I sudska vijeća nerijetko ista. Hoće li biti i presuda?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana