Све струје у СДС-у тврде да имају већину

Дарко Момић
Све струје у СДС-у тврде да имају већину

Бањалука - Пред сутрашњу Скупштину Српске демократске странке (СДС) која би требало да буде одржана у Бањалуци и присталице страначког лидера Вукоте Говедарице и његови опоненти који траже да он оде са чела странке тврде да имају већину.

Потпредсједник СДС-а из сарајевско-романијске регије Милован Бјелица који већ дуже вријеме тражи да комплетно страначко руководство поднесе оставке увјерен је да, ако скупштина буде одржана у складу са статутом, Вукота Говедарица од сутра више неће бити предсједник СДС-а. Бјелица каже за “Глас Српске” и да је проблем што нико, па чак ни страначко предсједништво, практично не зна ко су делегати скупштине.

- Посљедња скупштина је одржана у јуну 2017. године и тада је на списку делегата било 416 имена. Нажалост, од тада је велики број људи напустио странку, међу којима су рецимо Огњен Тадић, Борислав Бојић и бројни други, а налазе се на списку делегата. Поред тога, говори се да делегатима из Добоја неће бити дозвољено да учествују на сједници, иако они имају пуно право да учествују - каже Бјелица.

Према његовим ријечима, природно је да се уочи скупштине одржи бар сједница предсједништва и претресе дневни ред, али то није урађено.

- Могуће је да ће сједница предсједништва бити одржана у суботу пред саму скупштину само да се задовољи форма - каже Бјелица.

Он истиче да ће на сједници скупштине бити захтјеви из неколико изборних јединица да комплетно партијско руководство предвођено предсједником и генералним секретаром поднесе оставке. Бјелица каже да је било и приједлога да се бојкотује скупштина и да се на тај начин искаже незадовољство радом страначког руководства, али да се од тога одустало.

С друге стране, потпредсједник партије из посавске регије Наде Планинчевић увјерен је да Вукота Говедарица има убједљиву подршку већине делегата.

- Гласање о повјерењу ће бити на дневном реду, али то нико није изнудио, већ је Вукота Говедарица рекао да ће то питање ставити на дневни ред. Суштина је у томе да су људи схватили да ми бирамо између Вукоте Говедарице и Милорада Додика и сигуран сам да ће Говедарица добити подршку 70 одсто делегата - каже Планинчевић за “Глас Српске”.

Он додаје да ће велики број оних који буду гласали против Вукоте Говедарице то урадити зато што мора, јер су на овај или онај начин присиљени да тако гласају.

Шаровић у Кини

Потпредсједник Главног одбора СДС-а Мирко Шаровић који се у јавности спомињао као могући насљедник Вукоте Говедарице на челу СДС-а неће уопште присуствовати скупштини странке.

- Шаровић који је министар спољне трговине и економских односа БиХ дан прије скупштине путује у раније договорену службену посјету у Кину, тако да неће присуствовати скупштини СДС-а - потврђено је “Гласу Српске” у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана