Sve snage usmjerene ka jačanju privrede

Marijana Miljić
Sve snage usmjerene ka jačanju privrede

Banjaluka - Vlada i poslovna zajednica RS počeli su da realizuju mjere iz potpisanog memoranduma o zajedničkim politikama i udruženim snagama radiće na stvaranju boljeg poslovnog ambijenta.

Ta akcija bila je centralna tema prvog panela "Zajedno za jaču Srpsku" održanog u Banjaluci s ciljem unapređenja dijaloga između Vlade i poslovne zajednice. Na skupu je predstavljen i potpisani memorandum o zajedničkim politikama koji je nedavno donesen  prvi put.

- Prezentovali smo stavke iz memoranduma i definisali na čemu ćemo raditi. Sve probleme sveli smo u dvije, tri kategorije i to nam olakšava djelovanje jer tačno znamo šta treba da radimo - kaže premijerka RS Željka Cvijanović.

Naglasila je da je mnogo posla pred Vladom i poslovnom zajednicom.

- Treba nam drugačija organizacija i pristup obrazovanju. Zajedničkim snagama doći ćemo do kadra koji nam je potreban i realizovati mjere za rasterećenje privrede. Neke od mjera iz memoranduma već su ugledale svjetlo dana. Usvojili smo uredbu za podsticaj zapošljavanja i definisali postepeno preuzimanje obaveza za refundiranje trudničkog bolovanja. Realizaciju mjera pratiće tim koji će svaka tri mjeseca sumirati šta je urađeno - kazala je Cvijanovićeva i dodala da je RS stabilnija ekonomski, finansijski i politički uprkos pritiscima koji su dolazile sa raznih adresa.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da će sa Vladom raditi na realizaciji mjera iz memoranduma.

- Najviše nas muči opterećenje kroz oporezivanje rada i postepeno ćemo raditi na njegovom smanjenju. Rasterećenja koja dobijemo usmjerićemo na povećanje plata - rekao je Škrebić i dodao da asocijacija na čijem je čelu ne podržava preduzeća koja ne izmiruju obaveze i umanjuju prava radnika.

Cvijanovićeva je na panelu uručila priznanja za 14 preduzeća iz svih oblasti privrede koja redovno izmiruju porez i doprinose i doprinose očuvanju finansijske stabilnosti RS, a Škrebić je izrazio očekivanje da će panel i dodjela priznanja poslodavcima postati tradicija.

U oblasti telekomunikacija i informacionih tehnologija priznanje je pripalo kompaniji "m:tel", čiji je generalni direktor Marko Lopičić naveo da je ključno razvijati privredu koja je preduslov za punjenje budžeta RS.

- U proteklih deset godina od privatizacije "Telekoma Srpske", uplatili smo 948 miliona maraka poreza. Time utičemo na makroekonomske tokove, razvoj tržišta i društva uopšte - istakao je Lopičić.

Priznanje je otišlo i ruke direktora građevinskog preduzeća "Krajina" iz Banjaluke i predsjednika Privredne komore RS Borke Đurića.

- Organizovanjem panela i dodjelom priznanja napravljen je pozitivan iskorak u saradnji Vlade i poslovne zajednice - kazao je Đurić.

Preduzeća koja su dobila priznanja

"m:tel" Banjaluka

NLB banka Banjaluka

"EFT RiTE Stanari" Stanari

"Mlijekoprodukt" Kozarska Dubica

"Svislajon" Trebinje

"Sportek" Kotor Varoš

"Kolektor CCL" Laktaši

"Sim tehnik" Kotor Varoš

"Integral inžinjering" Laktaši

GP "Krajina" Banjaluka

"Stanišić" Bijeljina

"GMP Kompani" Banjaluka

"Petroprojekt" Bratunac

"Drinatrans" Zvornik

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana