Све снаге усмјерене ка јачању привреде

Маријана Миљић
Све снаге усмјерене ка јачању привреде

Бањалука - Влада и пословна заједница РС почели су да реализују мјере из потписаног меморандума о заједничким политикама и удруженим снагама радиће на стварању бољег пословног амбијента.

Та акција била је централна тема првог панела "Заједно за јачу Српску" одржаног у Бањалуци с циљем унапређења дијалога између Владе и пословне заједнице. На скупу је представљен и потписани меморандум о заједничким политикама који је недавно донесен  први пут.

- Презентовали смо ставке из меморандума и дефинисали на чему ћемо радити. Све проблеме свели смо у двије, три категорије и то нам олакшава дјеловање јер тачно знамо шта треба да радимо - каже премијерка РС Жељка Цвијановић.

Нагласила је да је много посла пред Владом и пословном заједницом.

- Треба нам другачија организација и приступ образовању. Заједничким снагама доћи ћемо до кадра који нам је потребан и реализовати мјере за растерећење привреде. Неке од мјера из меморандума већ су угледале свјетло дана. Усвојили смо уредбу за подстицај запошљавања и дефинисали постепено преузимање обавеза за рефундирање трудничког боловања. Реализацију мјера пратиће тим који ће свака три мјесеца сумирати шта је урађено - казала је Цвијановићева и додала да је РС стабилнија економски, финансијски и политички упркос притисцима који су долазиле са разних адреса.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић рекао је да ће са Владом радити на реализацији мјера из меморандума.

- Највише нас мучи оптерећење кроз опорезивање рада и постепено ћемо радити на његовом смањењу. Растерећења која добијемо усмјерићемо на повећање плата - рекао је Шкребић и додао да асоцијација на чијем је челу не подржава предузећа која не измирују обавезе и умањују права радника.

Цвијановићева је на панелу уручила признања за 14 предузећа из свих области привреде која редовно измирују порез и доприносе и доприносе очувању финансијске стабилности РС, а Шкребић је изразио очекивање да ће панел и додјела признања послодавцима постати традиција.

У области телекомуникација и информационих технологија признање је припало компанији "м:тел", чији је генерални директор Марко Лопичић навео да је кључно развијати привреду која је предуслов за пуњење буџета РС.

- У протеклих десет година од приватизације "Телекома Српске", уплатили смо 948 милиона марака пореза. Тиме утичемо на макроекономске токове, развој тржишта и друштва уопште - истакао је Лопичић.

Признање је отишло и руке директора грађевинског предузећа "Крајина" из Бањалуке и предсједника Привредне коморе РС Борке Ђурића.

- Организовањем панела и додјелом признања направљен је позитиван искорак у сарадњи Владе и пословне заједнице - казао је Ђурић.

Предузећа која су добила признања

"м:тел" Бањалука

НЛБ банка Бањалука

"ЕФТ РиТЕ Станари" Станари

"Млијекопродукт" Козарска Дубица

"Свислајон" Требиње

"Спортек" Котор Варош

"Колектор ЦЦЛ" Лакташи

"Сим техник" Котор Варош

"Интеграл инжињеринг" Лакташи

ГП "Крајина" Бањалука

"Станишић" Бијељина

"ГМП Компани" Бањалука

"Петропројект" Братунац

"Дринатранс" Зворник

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана