Све неправилности у раду МИП БиХ: Малверзације при запошљавању, бахато трошење новца

РТРС
Све неправилности у раду МИП БиХ: Малверзације при запошљавању, бахато трошење новца

Канцеларија за ревизију институција БиХ извршила је детаљну анализу рада и финансијског пословања Министарства иностраних послова БиХ за 2017. годину.

Министарство иностраних послова БиХ (Фото: мвп.гов.ба)

Утврђене су бројне неправилности и нерационалан однос према јавном новцу, нарочито када је у питању запошљавање и интерни премјештаји, којих је у 2017. било чак 71.

Иако су ревизори у основи закључили да је пословање Министарства иностраних послова БиХ у складу са законом, детаљи на које су ревизори скренули пажњу много говоре о начину трошења буџетског новца у тој институцији.

Ревизори су нашли много замјерки на запошљавања на уговор о дјелу, затим планирање и трошкови за службена путовања, коришћење службених аутомобила и друге ствари.

На службена путовања Министарство иностраних послова је у 2017. потрошило више од 1,6 милиона КМ.

Авионску карту куповали дан пред путовање

“Ревизијским поступцима утврдили смо одређене слабости везане за реализацију издатака за службена путовања. Правдање одређеног броја путних налога није вршено у року од седам дана, књига путних налога се води електронски (без заштитног механизма од могуће накнадне промјене података), а иста не садржи податке о трошковима службеног путовања нити сврху путовања. У одређеним случајевима, за службена путовања у иностранство била су осигурана два оброка, а обрачунавани су пуни износи дневнице”, наводи се у извјештају.

За трошкове превоза у иностранству у 2017. години потрошено је 700.000 КМ.

“Констатовано је да се за одређена службена путовања која су претходно планирана (налазе се и у мјесечним плановима службених путовања) и за које је позив Министарству стигао знатно раније, авионске карте (и смјештај) резервишу непосредно прије самог путовања (на бази узорка констатовано да је то вријеме од три до дана седам у просјеку прије почетка путовања). За примјер наводимо билатералне посјете које се уговарају и неколико мјесеци раније, као и учешћа на редовним годишњим скуповима међународних организација на којима представници Министарства редовно учествују. Узимајући у обзир да су цијене авио карата непосредно прије самог датума лета знатно веће него када се резервишу (набављају) знатно раније, сматрамо да се кроз набавку авионских карата неколико дана прије лета, за путовања која су претходно планирана, нерационално троше значајна буџетска средства”, наглашено је у извјештају ревизора.

Запошљавање

Током 2017. године Министарство иностраних послова БиХ је извршило 71 интерни премјештај, у оквиру којих и шест интерних премјештаја особа које су примљене по претходно окончаном јавном огласу и која су била у периоду пробног рада од годину дана, сходно одредбама члана 29. Закона о државној служби у институцијама БиХ. Министарство је у прва два мјесеца 2018. године извршило још четири интерна премјештаја државних службеника у току пробног рада.

А зашто је министар Црнадак извршио толики број интерних премјештаја?

У свим случајевима примјењивао је Закон о државној служби и то члан 29. став 5 у вези са чланом 28. став 4. Тим законским одредбама Црнатку је било омогућено да користи резервне листе успјешних кандидата за попуну радних мјеста, која су остала упражњена након интерних премјештаја.

У пракси је то значило да се конкурс распише за једну или двије особе. На листи пријављених кандидата који испуњавају услове налази се пет или шест страначких кадрова, којима је обећан посао. Први и други с листе буду примљени, а након одређеног времена интерно премјештени на неко друго радно мјесту у односу на оно на које су конкурисали. Након тога би се примјењивао фамозни члан 29. Закона о државној служби и упражњена мјеста би попуњавао трећи и четврти са листе првобитног конкурса, и тако редом.

А резултати оцјене рада државног службеника узимају се у обзир приликом унапређења и интерних премјештаја. То је регулисао члан 30 Закон ао државној служби у институцијама БиХ. Из тога је јасно да је приликом интерних премјештаја Министарство морало водити рачуна да ли су особе које су добиле премјештај имале оцјену о раду и својим дотадашњих резултатима.

Проблематично је и то што је Министарство интерно премјештало особе које су биле на пробном раду и као такви нису имали оцјену свог рада.

“Такође смо информисани током ревизије да ни након истека године дана пробног рада државним службеницима нису додијељене оцјене, односно није вршена оцјена њиховог рада након обављеног пробног рада”, навели су ревизори.

Презентовани случајеви интерних премјештаја упућују и на могући закључак да су стварне потребе за запошљавањем државних службеника на одређене позиције упитне уколико се у кратком року по постављењу државни службеник интерно премјешта на другу позицију, додали су ревизори.

Ипак, Министарство је за све интерне премјештаје тражило дозволу Агенције за државну службу БиХ и за све је дата сагласност. Министарство је све правдало кратким образложењима “потребе службе”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана