Све мање шанси да БиХ заштити имовину у Хрватској

Ведрана Кулага
Све мање шанси да БиХ заштити имовину у Хрватској

Сарајево - БиХ мјесецима не успијева да заштити своју имовину која се налази на територији Хрватске, због чега је Предсједништво БиХ на посљедњој сједници затражило детаљне податке о тим некретнинама и проблемима са којима се сусрећу пријератни власници који желе да остваре своја права.

БиХ је, као једна од држава насљедница бивше СФРЈ, потписала и ратификовала Споразум о питањима сукцесије који је ступио на снагу у јуну 2004. године и у којем је наведено да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена права која су имали на дан 31. децембар 1990. године.

Хрватски сабор је лани усвојио измјене Закона о управљању државном имовином, којом је Хрватској одобрио да имовину која је власништво БиХ, а на њеној је територији, даје у концесију, са релативно ниским почетним цијене за закуп с обзиром на локације и стање објеката.

У једној од посљедњих информација коју је разматрао Савјет министара у марту наведено је да Хрватска избјегава да закаже састанак на којем би било ријечи о имовини грађана и других лица из БиХ. То је информација о предузетим активностима на заштити и поврату имовине грађана и правних лица из БиХ, а документ је потписао замјеник министра финансија и трезора БиХ Мирсад Жуга, који је члан Сталне заједничке комисије виших представника држава насљедница бивше СФРЈ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик недавно је истакао да ће бити потписан споразум којим ће то питање бити ријешено, уз нагласак да та имовина мора припасти БиХ.

Предсједништво је у сриједу затражило детаљне податке, те пресјек свих досадашњих активности које су предузете да би објекти били заштићени. Од Сектора за сукцесију у Министарству финансија и трезора затражено је да доставе списак све имовине правних и физичких лица у приватној и друштвеној својини коју БиХ потражује од Хрватске, процјену вриједности, те проблеме који се евентуално јављају приликом остваривања права.

Задатке је добио и агент БиХ при Сталној мјешовитој комисији, али и Правобранилаштво БиХ, које треба да достави потпуну информацију о свим правним актима Хрватске који представљају проблем лицима да врате имовину, те конкретне примјере оних који су покушали, а које је Хрватска својим актима оспорила и одбила.

У Министарству финансија и трезора БиХ казали су јуче “Гласу Српске” да још нису добили закључак Предсједништва који се односи на имовину у Хрватској, али да ће, како им стигне, припремити информацију и доставити је Предсједништву.

Проблема су свјесни и у Правобранилаштву БиХ.

- Положај БиХ у својству титулара имовине у Хрватској додатно је отежан, а заштиту права и поврат имовине онемогућава доношење новог закона о управљању државном имовином Хрватске. Након тога, покренути су бројни поступци и расписани конкурси, који завршавају закључивањем уговора о вишегодишњем закупу некретнина, а с друге стране су покренути поступци власника те имовине ради њихове заштите, између осталог и приједлози за оцјењивање уставности закона - истакнуто је у њиховом извјештају о раду у 2018. години.

Правобраниоци истичу да су хрватски органи заузели став да је за поврат имовине у Хрватској на основу Споразума о питањима сукцесије потребно закључити посебан билатерални споразум између БиХ и Хрватске.

Представник СНСД-а у Парламенту БиХ Лазар Продановић сматра да треба нађи рјешење за сва неријешена питања, те да је крајње вријеме да се на питање власништва имовине стави тачка.

Оглас

Министарство државне имовине Хрватске објавило је крајем прошле године јавни позив којим даје у закуп одмаралишта и друге некретнине на Јадрану. На списку је 15 некретнина, одмаралишта и пратећих објеката на приморју Хрватске, чији су власници предузећа из Србије и БиХ, а у закуп се дају на 30 година. Ријеч је о објектима у мјесту Градац на Макарској ривијери, а по један се налази на Рабу, у Биограду на Мору и Сланом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана