Sve manje domaćih proizvoda na rafovima

Anita Janković-Rečević
Sve manje domaćih proizvoda na rafovima

Banjaluka - Proizvodnja u prehrambenoj industriji u RS lani je smanjena za 2,3 odsto u odnosu na godinu ranije, što pokazuje da ovaj i sektor poljoprivrede i dalje odlikuje nesrazmjerno veliki potencijal i ostvareni rezultati poslovanja.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navode da prehrambena industrija učestvuje sa svega 10,86 odsto u prerađivačkoj industriji. Naveli su da u prehrambenoj proizvodnji prednjače mljekarska i mesna industrija, te da Srpska raspolaže značajnim prehrambenim kapacitetima, ali da se ovaj sektor suočava sa dugotrajnim i brojnim problemima.

- Suša je prošle godine negativno uticala na cjelokupnu biljnu proizvodnju. Smanjen je i prinos i kvalitet voća, a suša se odrazila i na stočarsku proizvodnju - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali da je direktna posljedica toga rast cijena primarnih poljoprivrednih sirovina, ali i finalnih prehrambenih proizvoda. Istakli su da se do kraja ove godine procjenjuje rast prehrambene proizvodnje za oko 1,5 odsto, te u oblasti proizvodnje pića oko 2,5 odsto. Dodaju da u posljednje tri godine proizvodnja mlijeka i mliječnih proizvoda ima tendenciju rasta od 3,5 odsto, ali da se struktura prerade nije značajnije mijenjala.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je proizvodnja mesa lani premašila 530 miliona KM, te da bi ove godine mesna industrija mogla donijeti više novca.

- Najveći problem je u svinjogojstvu jer proizvodnja svinjskog mesa u kontinuitetu ne zadovoljava potrebe mesno-prerađivačke industrije u RS ni kvalitetom ni kvantitetom. Sve proizvedene količine ostaju na tržištu RS i BiH - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je neophodno uskladiti spoljnotrgovinsku politiku BiH i podsticajnu politiku u entitetima kako bi prehrambena i poljoprivredna proizvodnja stale na zelenu granu.

- Srpska raspolaže kvalitetnim zemljištem i pogodnom klimom za uzgoj svih vrsta poljoprivrednih proizvoda i trudimo se da stvorimo potencijal za kvalitetan proizvod, ali sav rad i trud remeti nekontrolisani uvoz - rekao je Marinković. Dodao je da je najveći jaz između proizvodnje i prerade prisutan u mesnoj industriji takođe zbog nekontrolisanog uvoza goveđeg i svinjskog mesa, navodeći da će poljoprivrednici u narednom periodu intenzivirati razgovore sa prerađivačima kako bi dobar dio domaćih sirovina završio u prerađivačkom sektoru, zbog obostrane dobrobiti, ali i zbog potrošača, kako bi znali šta jedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana