Све је спремно за опште изборе у БиХ

ATV
Све је спремно за опште изборе у БиХ

На дан изборне ћутње увелико трају припреме за сутрашње опште изборе. Гласачке кутије, листићи и други изборни материјали стигли су на гласачка мјеста.

Од раног јутра у дворишту бањалучке Градске управе почела је да се ствара гужва. Све мора да буде спремно до сутра, па бирачки одбори имају пуне руке посла. Школе, мјесне заједнице и други објекти предвиђени за гласање увелико се припремају. 

У ОШ “Милош Црњански” полако теку припреме за сутрашњи дан. Лијепе се плакати са упутствима, припремају се гласачка мјеста. Бирачки одбори имају пуне рука посла, а ништа мање га неће бити и сутра од 7 часова ујутру када се отворе сва бирачка мјеста. 

Јутрос је до Градске изборне комисије поранила и Александра. По први пут је предсјеник бирачког одбора, па је, каже, важно да се припреме одраде квалитетно и на вријеме. 

“Као што видите тренутно смо у фази припреме односно завршетка припреме ове учионице која ће бити спремна за наше гласаче сутра тачно већ од 7 часова ујутру. Одговорна дужност сваког члана, поготово предсједника, нас има пет овдје. Оно мора, гласање мора да буде демократско, непристрасно и професионално на највишем нивоу”, истакла је Александра Драгољић, предсјеник бирачког одбора. 

Колико је важна улога предсједника одбора, најбоље зна Жана Бабић, која је исту улогу имала и на прошлим изборима. 

“Битно је да чланови бирачких одбора прођу обуку да се положи тест и да буду одговорни на свом мјесту. Јер ово је баш одговоран посао и треба пуно концентрације. Пуно је посла јер се ради по 22 сата за 24 сата. Значи битна је концентрација и одговорност чланова бирачких одбора”, истакла је Жана Бабић. 

Ових дана су и општинске изборне комисије радиле пуном паром. Па и у Градишкој гдје је на списку више од 56 хиљада гласача.

“У складу са прописима ЦИК-а другог смо добили осјетљив изборни материјал који нам је стигао у координацији службеника централне изборне комисије, и министарства унутрашњих послова РС и Сипом. И материјал је складиштен са прописима. Ми имамо 93 бирачка мјеста на општини Градишка која су смјештна на 90 локација. Пошто у одређеним школским објектима имамо више бирачким мјеста и 1 мобилни тим имамо”, истакла је Нада Живковић, предсједник изборне комисије Градишке.

Спремни су и у изборној јединици шест. Бијељински бирачки одбори чекају преко 108 хиљада пријављених гласача. 

“Овог тренутка 108 хиљада 311 с тим што се тај број може повећати све до почетка избора због  малољетних лица који до тог дана пуне 18 година и имаће право гласа. Има 147 бирачких мјеста с тим што има 180 бирачких одбора због тога што на одређеном бирачком мјесту постоји већи број гласача. А мобилних тимова има седам”, истакла је Дијана Савић Божић, члан изборне комисије Бијељина. 

Милион и 260 хиљада 597 бирача из Републике Српске, сутра ће, на мандат од четири године, бирати предсједника Републике Српске, чланове Предсједништва БиХ, посланике у Народној скупштини Српске и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске. У Федерацији ће се, осим за Предсједништво БиХ и Парламент БиХ, гласати за посланике федералног Парламента и кантоналних скупштина. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана