Sve je bliže autoput Banjaluka-Beograd

ATV
Sve je bliže autoput Banjaluka-Beograd

Brojne važne teme bile su pred liderima Srpske i Srbije a prva na listi - infrastruktura i bolje povezivanje Banjaluke i Beograda.

Sada je to projekat broj jedan među brojnima koji se već realizuju širom Republike Srpske, a koje pomaže Srbija, kaže Milorad Dodik. Poručuje, nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da još treba da se dogovore detalji.

“Najznačajniji infrastrukturni projekat koji želimo da izgradimo je put Banjaluka Drina, odnosno dalje prema Beogradu, integralni autoput, koji bi povezao Banjaluku i Beograd. Drago mi je da se napreduje na tom planu. Ostaje da se dogovori dodirna tačka na Savi ili Drini i da u tom pogledu operativno nastavimo da to radimo. Potpuno sam uvjeren u sigurnost izvođenja ovog projekta. To je veoma važno i nije samo komunikacijski značajno”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Aleksandar Vučić je rkao Dodiku da se završavaju planovi za izgradnju autoputa do mosta na Rači, koji će biti krak sa već postojećeg prema Zagrebu. Zajedničke stručne službe trebalo bi da dogovore gdje će biti izgrađen novi most a Srbija, dodaje Vučić, za taj projekat ima sredstava u budžetu, okvirno, oko 100 miliona evra. 

“Srbija hoće što prije da poveže svoju teritoriju sa teritorijom Republike Srpske i BiH. Mislimo da je to važno, kao i da su u prethodnom periodu od Josipa Broza zapostavljene putne komunikacije između Beograda i Banjaluke, Beograda i Sarajeva, ali i neki drugi putni pravci, kao prema Temišvaru i Bukureštu. Naše je da ubrzamo i napravimo sve što možemo da ljudi te puteve dobiju, jer kada dođu putevi dolaze i investitori, a time i bolji život”, naglasio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je obavijestio Dodika da se radi i projektna dokumentacija za put Požega-Kotroman i da treba da se utvrdi tačna trasa puta, tj, gdje tačno BiH, odnosno Republika Srpska, žele povezivanje, ali da je to na dogovoru Sarajeva i Banjaluke. 

Dodik je ponovio da Srpska ostaje pri stavu da pravac puta, koji finansira Turska od Sarajeva prema granici, kao dio brze ceste Sarajevo do Beograd, ide preko Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana