Све је ближе аутопут Бањалука-Београд

ATV
Све је ближе аутопут Бањалука-Београд

Бројне важне теме биле су пред лидерима Српске и Србије а прва на листи - инфраструктура и боље повезивање Бањалуке и Београда.

Сада је то пројекат број један међу бројнима који се већ реализују широм Републике Српске, а које помаже Србија, каже Милорад Додик. Поручује, након састанка са Александром Вучићем у Београду, да још треба да се договоре детаљи.

“Најзначајнији инфраструктурни пројекат који желимо да изградимо је пут Бањалука Дрина, односно даље према Београду, интегрални аутопут, који би повезао Бањалуку и Београд. Драго ми је да се напредује на том плану. Остаје да се договори додирна тачка на Сави или Дрини и да у том погледу оперативно наставимо да то радимо. Потпуно сам увјерен у сигурност извођења овог пројекта. То је веома важно и није само комуникацијски значајно”, истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Александар Вучић је ркао Додику да се завршавају планови за изградњу аутопута до моста на Рачи, који ће бити крак са већ постојећег према Загребу. Заједничке стручне службе требало би да договоре гдје ће бити изграђен нови мост а Србија, додаје Вучић, за тај пројекат има средстава у буџету, оквирно, око 100 милиона евра. 

“Србија хоће што прије да повеже своју територију са територијом Републике Српске и БиХ. Мислимо да је то важно, као и да су у претходном периоду од Јосипа Броза запостављене путне комуникације између Београда и Бањалуке, Београда и Сарајева, али и неки други путни правци, као према Темишвару и Букурешту. Наше је да убрзамо и направимо све што можемо да људи те путеве добију, јер када дођу путеви долазе и инвеститори, а тиме и бољи живот”, нагласио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Вучић је рекао да је обавијестио Додика да се ради и пројектна документација за пут Пожега-Котроман и да треба да се утврди тачна траса пута, тј, гдје тачно БиХ, односно Република Српска, желе повезивање, али да је то на договору Сарајева и Бањалуке. 

Додик је поновио да Српска остаје при ставу да правац пута, који финансира Турска од Сарајева према граници, као дио брзе цесте Сарајево до Београд, иде преко Вишеграда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана