Svakog dana posao za jednog činovnika

Svjetlana Šurlan
Svakog dana posao za jednog činovnika

Sarajevo - Iako je Savjet ministara BiH odlučio da zbog štednje bude zaustavljeno zapošljavanje u institucijama BiH, svakog radnog dana u njima posao dobije u prosjeku jedan službenik, a dokaz za to je i 19 zaposlenih u februaru ove godine.

Potvrđuju to podaci iz pregleda zaposlenih državnih službenika na osnovu javnih oglasa za februar, koji je objavljen u "Službenom glasniku BiH".

Iako činovnički aparat na nivou BiH broji više od 22.000 radnika, za čije se plate troši više od pola milijarde KM godišnje, institucije BiH konstantno zapošljavaju nove službenike. Najviše radnika, uglavnom saradnika i savjetnika, tokom februara zaposleno je u Ministarstvu odbrane BiH iako ono već zapošljava više od 40 odsto ukupnog broja zaposlenih u zajedničkim institucijama. U ovom ministarstvu zaposlili su stručnog savjetnika za materijalno poslovanje u Sektoru za finansije i budžet i stručnog savjetnika za informatičku podršku u istom sektoru. U ovom resoru zaposlen je i stručni savjetnik za snabdijevanje klasama I, II, VI i VIII u Odsjeku za snabdijevanje Sektora za nabavku i logistiku, te stručni savjetnik za spor i radni spor u Odjeljenju za opšte i zajedničke poslove, kao i prevodilac u istom odjeljenju.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaposlilo je dva stručna saradnika za energetiku u Sektoru za prirodne resurse, energetiku i zaštitu okoline i višeg stručnog saradnika za razvoj šumarstva i upravljanje vodama sa aspekta navodnjavanja u Sektoru za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj. U Ministarstvu bezbjednosti BiH zaposlen je stručni savjetnik za analizu i strateško planiranje u Sektoru za imigraciju i stručni savjetnik - inspektor za eksterne inspekcijske poslove u Inspektoratu. ...

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana