Сваки мјесец мања општина одлази на рад у иностранство

Маријана Миљић
Сваки мјесец мања општина одлази на рад у иностранство

Бањалука - Одлив радне снаге ван граница БиХ постаје све масовнији, а статистика показује да кофере сваки дан спакује 15 радника.

У потрази за бољим и плаћенијим послом у првих девет мјесеци ове године БиХ су напустила 3.884 становника, што значи да је у просјеку мјесечно одлазио 431 становник. Игра бројева показује да мјесечно БиХ напусти једна мања општина попут Петровца, која је, према подацима пописа становништва из 2013. године, имала и мање становника него што је просјечна мјесечна исељеничка квота - 367.

Подаци показују да одлив радно способног становништва не јењава и да, напротив, сваке године добија на снази. Због недостатка посла све више грађана се обраћа Агенцији за запошљавање БиХ, која на основу међународних споразума грађанима посао проналази углавном у Словенији и Њемачкој.

-  У Словенији су за само девет мјесеци ове године запослена 3.064 радника, што је много више у односу на читаву прошлу годину, када је посао у овој земљи добило 2.677 грађана БиХ. Годину раније у Словенији се запослило 1.870 радника, а 2013. њих 661. За мање од четири године у овој земљи посао су добила 8.272 радника - наведено је у информацији коју је Агенција за рад и запошљавање доставила Представничком дому Парламента БиХ.

БиХ има и договор о посредовању при запошљавању његоватеља у Њемачкој на неодређено вријеме, а тренд одласка на посао у ову земљу од 2013. године такође иде узлазном путањом.

- Из БиХ је у првих седам мјесеци ове године отишло 820 његоватеља, што је нешто мање у односу на прошлу годину, када је запослено њих 870. У поређењу 2015. и 2014. године број оних који су добили посао у Њемачкој је скоро удуплан. Посао је прије двије године добило 486, а 2013. само 166 радника - подаци су Агенције за запошљавање.

Привредници у Српској упозоравају да је ситуација још и гора, јер поред оних који су брисани из евиденције бироа ради запошљавања у иностранству постоји и армија људи који су самостално нашли посао у некој страној земљи.

- Ситуација је алармантна јер сваким даном одлази све више радника. Очекујемо да тренд запошљавања наших радника у иностранству добије још јачи замах. То ће се, упркос високој стопи незапослености, негативно одразити на домаће тржиште и када је ријеч о квалитету и о броју радне снаге. Посебно је забрињавајуће што одлази најквалитетнији кадар - казао је потпредсједник Уније удружења привредника РС Саша Тривић.

Наглашава да БиХ у овом тренутку може мало шта урадити да би зауставила одлив радне снаге али да се однекуда мора почети.

- Да би барем у малој мјери била заустављена досадашња пракса одлива радне снаге, потребно је обезбиједити боље услове рада и да радници буду боље плаћени, прилагодити образовни систем тржишту, али и привући инвеститоре, који ће дати замах развоју домаће привреде. Да бисмо дошли до тих циљева потребно је смањити и доприносе и порезе који гуше домаће привреднике и одбијају стране улагаче - рекао је Тривић.

У Савезу синдиката РС кажу да због одлива радне снаге аларм одавно звони, али да га нико од надлежних не жели да чује.

- Ситуација је крајње критична и како је кренуло, у БиХ ће остати само они старији, који не могу да се запосле у иностранству. Радна снага одлази јер су плате ниске и нередовне, посла нема довољно, али и зато што послодавци не поштују њихова права. То је посебно изражено код младих и људи средњег животног доба, који су образовани. Они чине све да се запосле у некој од страних земаља, у којој ће бити поштовани, цијењени и адекватно плаћени за свој рад - рекла је генерални секретар Савеза синдиката Велка Оџаковић.

Нагласила је да је поразно да БиХ готов производ, односно раднике које је образовала и добро обучила, шаље иностранству без икакве накнаде.

- Власти у БиХ не раде ништа осим што шаљу своје грађане да развијају туђу државу - каже Оџаковићева и додаје да је преокрет немогућ без радикалне промјене става власти на свим нивоима.

Незапослени

Према подацима Агенције за запошљавање БиХ на крају десетог мјесеца ове године у БиХ је било незапослено 512.496 особа. У односу на претходни мјесец број незапослених је мањи за 2.439 особа или 0,47 одсто. Међу онима који траже запослење 269.977 су жене.

Број особа које су добиле посао у Словенији

2013.                    661

2014.                    1.870

2015.                    2.677

30. септембар 2016.      3.064

Укупно                8.272

Број особа које су добиле посао у Њемачкој

2013.                    166

2014.                    486

2015.                    870

31. јул 2016.        820

Укупно:               2.342

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана