Швајцарска РТВ: Само да је напустити БиХ

Швајцарска РТВ: Само да је напустити БиХ 03.02.2018 22:54 | Агенција

Медији на њемачком језику указују на алармантни одљев радне снаге из Босне и Херцеговине. Швајцарски радио и телевизија (СРФ) под насловом "Само да је напустити БиХ!" доноси текст којим најављује своју радијску репортажу о овој теми.

Наводи се да сваке године земљу напусте десетине хиљада људи, јер су "изгубили наду у то да ће им једног дана бити боље". СРФ напомиње да су радна мјеста ријетка и биједно плаћена, а да политиком влада "корумпирана елита која увијек изнова потпирује страх од новог рата", преноси дојче веле.

Босна и Херцеговина нема пуно младих људи који нису већ размишљали о томе да напусте земљу, пише СРФ.

"Испред страних амбасада у Сарајеву људи стоје у редовима како би предали захтјев за радну или боравишну визу. У медијима је проблем исељавања константно присутан. Прошле године је према процјенама 40.000 људи иселило, у протекле четири године укупно 150.000. У БиХ је од 2000. године на десетине хиљада радних мјеста отпало. Већина индустријских подузећа је уништена корумпираним смицалицама у процесу приватизације. Пристојно плаћених послова има само у државној служби или у предузећима која овисе о политици", наводи СРФ.

Као разлоге због чега, прије свега, млади и добро образовани људи напуштају земљу СРФ наводи непотизам, корупцију и незапосленост. Али важну улогу у томе, пише даље СРФ, игра и политичка нестабилност.

"Још увијек политиком владају они кругови који су се за вријеме рата у БиХ обогатили и постали моћни. Вође тадашњих ратних противника уз помоћ страха од повратка насиља 90-их година играју циничну политичку игру", упозорава СРФ, преноси Дојче веле.

БиХ© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица