Sutra sastanak ministara Grubeše i Marića o upravljanju imovinom iz BiH u Hrvatskoj?

Srna
Sutra sastanak ministara Grubeše i Marića o upravljanju imovinom iz BiH u Hrvatskoj?

Sarajevo - Ministar pravde BiH Josip Grubeša najavio je da će vjerovatno već sutra u Hrvatskoj sa ministrom državne imovine Goranom Marićem razgovarati o pitanju sprovođenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojim je omogućeno davanje pod zakup imovine koja pripada BiH.

Grubeša je, obraćajući se novinarima nakon sjednice Savjeta ministara, istakao da je imovina BiH u Hrvatskoj u lošem stanju u kakvom ne zaslužuje da bude i da predstavlja ruglo i izvor zaraze za lokalno stanovništvo.


"Hvala Hrvatskoj što je donijela zakon i što je kod nas u BiH problematizovala i podigla problem imovine na viši nivo. Taj problem postoji od kada je BiH", rekao je Grubeša.

Na pitanje šta će biti sa tom imovinom, Grubeša je naveo da je neophodno da se postigne bilateralni sporazum sa Hrvatskom.

"Vlasništvo je neotuđivo. To pripada BiH, samo je na nama da požurimo i radimo da dođemo do vlasnika u BiH da bi se mogli zaključiti bilateralni sporazumi na pravoj osnovi, da bi se ta imovina mogla koristiti", rekao je Grubeša.

On je naveo da od kada je dobio zaduženje da radi na sukcesiji, može govoriti o imovini BiH od sedam nekretnina koje se nalaze u Hrvatskoj.

Ministar pravde BiH je naglasio da o nekretninama kojima raspolažu Federacija BiH i Republika Srpska nema mandat da pregovara sa drugim državama.

On je napomenuo da sve relevantne institucije u BiH još nisu definisale koja je imovina i koje lice će sve zastupati pred drugim zemljama sa kojima postoji potencijalni problem.

"Dok mi u BiH razgovaramo na koji ćemo se zakon pozvati, ko će sjesti, ko će šta tražiti - naša imovina se daje u zakup. Iz tog razloga sam rekao i ranije da nam nije kasno da sjednemo i dogovorimo se ko će tražiti imovinu BiH u susjednim zemljama", rekao je Grubeša.

Ministarstvo državne imovine Hrvatske objavilo je oglas kojim poziva zainteresovane da dostave ponude za zakup 15 objekata turističke namjene, i to na rok od 30 godina, a većina ponuđenih nekretnina je u vlasništvu BiH.

Riječ je o objektima u mjestu Gradac na Makarskoj rivijeri, a po jedan se nalazi na Rabu, u Biogradu na moru i Slanom.

U maju je Hrvatski sabor usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojom je Hrvatskoj odobrio da imovinu koja je vlasništvo BiH, a nalazi se na njenoj teritoriji, daje u koncesiju.

Hrvatsko ministarstvo dalo je relativno niske početne cijene za zakup s obzirom na lokacije objekata, ali je većina u ruševnom stanju i zahtijeva potpunu adaptaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana