Сутра састанак министара Грубеше и Марића о управљању имовином из БиХ у Хрватској?

Срна
Сутра састанак министара Грубеше и Марића о управљању имовином из БиХ у Хрватској?

Сарајево - Министар правде БиХ Јосип Грубеша најавио је да ће вјероватно већ сутра у Хрватској са министром државне имовине Гораном Марићем разговарати о питању спровођења Закона о измјенама и допунама Закона о управљању државном имовином, којим је омогућено давање под закуп имовине која припада БиХ.

Грубеша је, обраћајући се новинарима након сједнице Савјета министара, истакао да је имовина БиХ у Хрватској у лошем стању у каквом не заслужује да буде и да представља ругло и извор заразе за локално становништво.


"Хвала Хрватској што је донијела закон и што је код нас у БиХ проблематизовала и подигла проблем имовине на виши ниво. Тај проблем постоји од када је БиХ", рекао је Грубеша.

На питање шта ће бити са том имовином, Грубеша је навео да је неопходно да се постигне билатерални споразум са Хрватском.

"Власништво је неотуђиво. То припада БиХ, само је на нама да пожуримо и радимо да дођемо до власника у БиХ да би се могли закључити билатерални споразуми на правој основи, да би се та имовина могла користити", рекао је Грубеша.

Он је навео да од када је добио задужење да ради на сукцесији, може говорити о имовини БиХ од седам некретнина које се налазе у Хрватској.

Министар правде БиХ је нагласио да о некретнинама којима располажу Федерација БиХ и Република Српска нема мандат да преговара са другим државама.

Он је напоменуо да све релевантне институције у БиХ још нису дефинисале која је имовина и које лице ће све заступати пред другим земљама са којима постоји потенцијални проблем.

"Док ми у БиХ разговарамо на који ћемо се закон позвати, ко ће сјести, ко ће шта тражити - наша имовина се даје у закуп. Из тог разлога сам рекао и раније да нам није касно да сједнемо и договоримо се ко ће тражити имовину БиХ у сусједним земљама", рекао је Грубеша.

Министарство државне имовине Хрватске објавило је оглас којим позива заинтересоване да доставе понуде за закуп 15 објеката туристичке намјене, и то на рок од 30 година, а већина понуђених некретнина је у власништву БиХ.

Ријеч је о објектима у мјесту Градац на Макарској ривијери, а по један се налази на Рабу, у Биограду на мору и Сланом.

У мају је Хрватски сабор усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању државном имовином, којом је Хрватској одобрио да имовину која је власништво БиХ, а налази се на њеној територији, даје у концесију.

Хрватско министарство дало је релативно ниске почетне цијене за закуп с обзиром на локације објеката, али је већина у рушевном стању и захтијева потпуну адаптацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана