Sutra nova svjedočenja o stradanju srba na Čemernu

Srna
Sutra nova svjedočenja o stradanju srba na Čemernu

Sarajevo - U Sudu BiH za sutra je zakazan nastavak suđenja bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH koji su optuženi za zločine nad srpskim civilima u Čemernu 1992. godine.

Tužilaštvo BiH optužilo je Džemala Hadžića, Teufika Turudića, Džemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica ih tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Optužen je i Nehru Ganić, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Breza, da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju napad na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.

Na ročištu održanom 27. decembra, svjedok Tužilaštva BiH Sreto Đurić rekao je da je 11. juna 1992. godine u Okruglici vidio tijela devet pripadnika Vojske Srpske ubijenih dan ranije na Čemernu, među kojima je bio njegov brat Gojko.

Svjedok je naveo da su tijela brata Gojka, Radomira Jeftića, Žarka i Milovana Maleševića, Nedeljka Mićića, Sretena Jankovića, Manojla Đuke, Stanoje Mirkovića i Nove Cvetkovića sa Čemerna dovezena vojnim kamionom i poredana u ugostiteljskom objektu u Okruglici.

“Teško je bilo to gledati, a i tijela su već počela neprijatno mirisati. Tu su bila do 12. juna. Ne znam pod kojim okolnostima su stradali, a kasnije sam čuo da je Durak iz Srednjeg sa svojom grupom bio gore”, rekao je Đurić.

Na prošlom ročištu svjedočio je Radoje Lazendić kojem je u napadu na Čemerno ubijen sin Ljubiša, čije je poluizgorjele posmrtne ostatke pronašao pored štale Dragana Damjanovića.

Lazendić je rekao da je sa petnaestak ljudi iz Okruglice otišao na Čemerno jer je saznao da se tamo nešto dešava, te da je po dolasku ispred Damjanovićeve kuće vidio ubijenu grupu ljudi, među kojima je bio Milovan Malešević.

Svjedok je naveo da je, dok je tražio sina, u selu vidio tijela poštara Novice Ćetkovića, Gojka Đurđića, Velje Mičića, Ranke i Radojke Damjanović i njihove majke, te da su neka tijela bila izgorjela, kao što je bio slučaj sa Stanojem Mirkovićem. Među ubijenima je prepoznao i Rajka, Miloša i Đorđa Bunjevca.

Početak suđenja zakazan je za 9.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana