Сутра наставак суђења за злочине над Србима у Орашју

Срна
Сутра наставак суђења за злочине над Србима у Орашју

Сарајево - Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење десеторици оптужених за злочине над Србима у Орашју 1992. године, најављено је из Суда.

За злочине почињене у Орашју, осим Матузовића, оптужени су Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић, Стјепо Ђурић и Мирко Јурић.

Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура Хрватског вијећа одбране /ХВО/, те војне и цивилне полиције у Орашју.

На терет им је стављено да су починили прогон српског становништва, и то убиствима, затварањем, мучењем, силовањима и другим радњама.

Свједоци Тужилаштва БиХ испричали су на рочишту 19. децембра да су сазнали за страдања чланова својих породица током заробљеништва.

Стојанка Станковић је навела да је у Броду од Саве Јеремића, који је са њеним братом Стојаном Кршићем био у логору, сазнала да јој брат није жив.

“Рекао ми је да га не тражим живог. Рекао је да су у Махали раздвојени старији и млађи, да су изведени на копање ровова и да је погинуо”, рекла је Станковићева.

Она је додала да је један Бошњак причао да му је било наређено да баци тијело њеног брата у Саву, али да га је он ипак закопао. На том мјесту, како је навела, пронашла је братов крст, али посмртне остатке није до данас.

Мира Нинковић је рекла да је чула да је њен супруг страдао на копању ровова у мјесту Видовице, општина Орашје, те додала да је супругово тијело довезено 28. октобра 1992. године, на једну од размјена.

Миле Даниловић из Котор Вароша је изјавио да је чуо и прочитао у медијима да је његов брат брутално убијен. Он је навео да је од хрватских власти добио потврду да му је брат преминуо 2. новембра 1992. године, те да је обавијештен да је ексхумиран у мјесту Букова Греда, општина Орашје.

Бранкица Брадашевић из Доње Дубице у општини Оџак рекла је да је њен отац Марко Горановић нестао након што је отишао на борбену линију и да су се надали да ће бити размијењен, али је његово тијело довезено 7. новембра 1992.

Брадашевићева је навела да је њен брат приликом препознавања оца видио прострелну рану у предјелу стомака.

Почетак суђења заказан је за 9.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана