Сутра наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

Срна
Сутра наставак суђења за убиство војника ЈНА у Сарајеву

Сарајево - Пред Судом БиХ сутра би требало да буде настављено суђење за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву у предмету “Велики парк” против команданта Специјалне јединице МУП-а тадашње БиХ Драгана Викића и још тројице оптужених.

Осим Викића, у овом предмету оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.


Викић, Пушина, Узуновић и Човчић су, према оптужници, били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару на подручју сарајевског насеља Добриња.

У оптужници је наведено да су они били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Током рочишта одржаног 15. новембра, бивши припадник вода за обезбјеђење Дома полиције Елдин Капетановић рекао је да су он и други припадници обезбјеђења из јединице Јуке Празине са пута прали крв убијених војника.

Овај свједок Тужилаштва рекао је да је 22. априла 1992. године у послијеподневним часовима довезено осам војника ЈНА у комбију са ознакама Територијалне одбране Добриња.

“Пола сата прије тога специјалци су довезли првог припадника Специјалне јединице који је погинуо код Економске школе. Испред Дома се окупило око 100 људи да их дочекају, а када су територијалци довезли војнике ЈНА, пала је понека ћушка због убијеног Огија”, испричао је Капетановић.

Када су уведени у хол, свједок је рекао да су их уза зид поредали припадници Територијалне одбране, да је по њиховом одласку изашао напоље да запали цигарету, а када се вратио војници нису били у холу.

Настављајући свједочење, Капетановић је навео да је отишао да се одмори, те да је зачуо пуцњаву по згради Дома полиције. Сви су, како је додао, изашли напоље на положаје с оружјем, али у збрци која је трајала око пола сата није сазнао шта се десило.

Капетановић је рекао да је на удаљености од око 50 метара од објекта видио жути поштански комби и групу људи око њега. Када је пошао да види о чему се ради, рекао је да је комби већ кренуо и прошао поред њега.

“Након тога се већ пронио глас да су ти војници побијени. Нико није говорио ко их је убио. Убијени су и одвезени, а комби је возио момак из Јукине јединице”, рекао је Капетановић.

Он је објаснио да је Јука Празина имао “као неку резервну специјалну јединицу”, чији припадници су долазили у Дом полиције, те да су били смјештени недалеко од Дома.

Тужилац Весна Илић је подсјетила свједока да је у истрази 2006. године рекао да је око комбија видио групу Јукиних људи, да је комби возио Јукин момак звани Жути, као и да се причало да су војнике побили Јукини припадници и Неџад Херенда. Свједок је рекао да је та изјава највјеродостојнија.

Он је рекао да је вјероватно тачно и да је дан касније дошао командант локалне јединице из Старог Града Сакиб Пушкар, који је љутито питао “Ко их је истоварио у тунелу на Дариви, да се мисли да сам их ја побио?”.

Капетановић је додао да припадници Јукине јединице нису били припадници Специјалне полиције.

Почетак суђења заказан је за 13.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана