Sutorina na čekanju

Novosti.rs
Sutorina na čekanju

Banjaluka - O pitanju Sutorine Narodna skupština RS neće raspravljati na prvoj idućoj, redovnoj sednici 3. februara, niti na njenom nastavku 9, 10. i 11. februara, potvrđeno je u Narodnoj skupštini.

Kako saznaju "Novosti", malo je vjerovatno da će Skupština RS uopšte i kasnije raspravljati o pitanju granice između BiH i Crne Gore u spornom području Sutorine, jer to i nije u njenoj nadležnosti.

Ovo je indirektno potvrdio i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović koji je rekao da "bi za tako nešto trebalo pripremiti ozbiljnu podlogu i stručnu javnost, da bi ona dala svoj sud o tome, jer Narodna skupština nema nadležnost za utvrđivanje granica".

Navodeći da je Kolegijum Narodne skupštine RS u četvrtak razmatrao pitanje granice BiH i Crne Gore, Čubrilović je naglasio da je to "važno političko i suštinski bitno pitanje za Republiku Srpsku, i da je dobro što je zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić pokrenuo inicijativu da ono, možda, bude i na dnevnom redu Narodne skupštine".

Ipak, kako se saznaje, ova inicijativa u dogledno vrijeme još neće biti tema rasprave poslanika, a jedino je moguće da se na dnevni red uvrsti ukoliko takav prijedlog zvanično uputi predsjednik Republike Srpske, član Predsedništva BiH iz srpskog naroda ili ako to izglasa skupštinska većina u Skupštini RS.

Podsjetimo, predsjednik RS Milorad Dodik takođe je podržao ideju koju je iznio Mladen Bosić, lider SDS, da se o Sutorini izjasni i Narodna skupština RS, navodeći kako ga "raduje što će NS RS imati priliku da se odredi po pitanju Sutorine i granice sa Crnom Gorom".

''Ako mene pitate, radovao bih se da dođemo u poziciju da se teritorija Republike Srpske proširi i dodirne more, ali znajući sve procedure i sve što se dešava, mislim da ulazimo u dugoročan, neizvjestan proces koji ne može da osigura saglasnost strana, u kojem će se očigledno morati ići na neku vrstu međunarodne arbitraže, znajući da su arbitražne odluke konačne'', rekao je Dodik.

Šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica rekao je da Kolegijum Skupštine RS nije imao cilj da raspravlja o toj Bosićevoj inicijativi.

Vučurević stavio tačku  

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević kaže da je na priču o Sutorini stavio tačku i kazao da je pokretanje tog slučaja predstavlja pokušaj da se naruše odnosi Crne Gore i BiH:

''Sutorina je za mene sastavni dio Herceg Novog, a sva ova trenutna dešavanja smatram političkom insinuacijom koja je smišljena da kvari odnose između Trebinja i Novoga i pograničnih opština u istočnoj Hercegovini sa Crnom Gorom, do koje je meni najviše stalo'', kaže on.

"Krivac" Kurtćehajić?

Kako "Novosti" saznaju, iza stvaranja "vještačkog problema" Sutorine stoji profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Suad Kurtćehajić, koji se, navodno, time i javno hvali.

''Crna Gora je samo pola godine kroz istoriju držala Sutorinu pod svojom kontrolom, a naspram tog prava je BiH koja ima pravo nad Sutorinom nekoliko stotina godina. Ako mi to izgubimo, onda nemamo nikakvu državotvornu svijest'', kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana