Суспензија референдума почетком октобра

nezavisne.com
Суспензија референдума почетком октобра

Бањалука - Посебна сједница Народне скупштине РС, на којој ће бити суспендована одлука о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, биће одржана највјероватније почетком октобра, потврдио је "Независним" Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини РС.

Како је рекао Вишковић, постоје три разлога због којих је коалиција СНСД - ДНС - СП донијела овакву врсту одлуке.

Први је, како је нагласио, покушај опозиције да својим дјеловањем са странцима покуша да изазове међународну интервенцију и санкције против Милорада Додика, предсједника РС, како би на тај начин ослабили његову позицију.

"Међутим, ова наша одлука није резултат никакве уцјене нити међународне заједнице нити европских званичника, него је резултат наше процјене да смо остварили добар дио онога што нам је био циљ, а ми у сваком тренутку одлуку поново можемо донијети ако процијенимо да је вријеме", рекао је Вишковић.

Други разлог, објаснио је, је чињеница да опозиција не подржава такву одлуку и да нема потребног јединства унутар РС да се она проведе.

И треће, како је рекао, постоји потреба да људе у "Службеном гласнику" не доводе у незавидну правну позицију након што су покренуте тужбе због необјављивања одлуке о референдуму, која је, подсјећамо, донесена 2015. године.

Он је рекао да је већ 2011, након што је први пут одлука стављена ван снаге, дошло до позитивних ефеката за РС покретањем структурисаног дијалога о правосуђу.

"Осим тога, имали смо прошле године референдум који је успјешно проведен и тиме смо отворили пут легалног изјашњавања грађана о свим битним питањима. Међутим, одлучили смо да дамо шансу европском путу и структуралном дијалогу", рекао је Вишковић.

С друге, пак, стране, Драго Калабић, посланик СНСД-а, истиче за "Независне" да није одушевљен одлуком о стављању ван снаге, те додаје да је он за спровођење референдума.

 Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а, рекао је Срни да питање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ није само техничко питање и да оно тражи пуну зрелост свих политичких актера.

"Засад, да би референдум био успјешан, једино немамо пуну демократску зрелост опозиције. Зато је стање референдума на чекању", истакао је Шпирић. Споменка Стевановић, предсједник Клуба ДНС-а, такође истиче за "Независне" да је требало да се иде на референдум, али да је коалиција процијенила да није добро да се у тако важно питање иде без јединства.

"Политика је вјештина процјене када је прави момент за тако важне одлуке. У оваквој ситуацији с опозицијом поставља се питање шта урадити, да ли да пропадне референдум? Овдје морамо гледати како наћи најбоље рјешење за народ и Републику", тврди она.

Опозиција, пак, и даље сматра да се ради о кукавичком "подвијању репа" пред међународном заједницом и манипулацијом над грађанима РС. Драган Чавић, предсједник НДП-а, који је уједно за наредну седмицу најавио подношење кривичних пријава против особа које су својим нечињењем или политичким притиском спријечили ступање на снагу одлуке НС РС.

Он тврди да су сва три референдума које је најављивао Додик завршила фијаском, појашњавајући да, када се одустало од референдума 2011. године, структурисани дијалог није довео до реконструкције бх. правосуђа.

"Оба та референдума завршила су у ладици, а трећи о Дану Републике, за који су рекли да нећемо провести одлуку Уставног суда БиХ, завршио је манипулацијом јер је усвојен закон по ком Дан Републике више уопште није државни празник. Ето о каквим се људима ради", каже Чавић.

Посланик Српске радикалне странке РС у Народној скупштини Српске Миланко Михајилица сматра да ће одлука о суспензији одржавања референдума нанијети Српској "несагледиву политичку штету".

Михајилица је на конференцији за новинаре испред Савеза за промјене рекао да се овим по други пут дерогира важна институција референдума, те понижавају Народна скупштина, институције и грађани.

Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, изјавио је да је одлука Додика велики шамар народу РС и његовој најважнијој институцији - НС РС.

"Разлог за поништавање референдума није опозиција, јер Додик и СНСД нису ниједну другу одлуку у посљедњих 10 година усаглашавали са опозицијом, нити је разлог то што су се наводно промијениле међународне околности", навео је Црнадак и додао да су Додик и СНСД направили немјерљиву штету РС.

Процедура Мирјана Кусмук из Одсјека за односе са јавношћу Народне скупштине РС појашњава да је формалноправно потребно да предлагач, који може бити предсједник Републике, Влада или група посланика, упути приједлог у скупштинску процедуру.

"Приједлог одлуке о стављању ван снаге одлуке о референдуму подноси се предсједнику Народне скупштине, а у складу са чланом 209. Пословника он га најкасније 10 дана прије сједнице на којој ће бити разматран упућује народним посланицима", појаснила је она.

Кормак: Одвлачења пажње

Амбасадор САД у БиХ Морин Кормак каже у вези с објављивањима одлуке о референдуму о Тужилаштву и Суду БиХ, да се може чути много тога различитог о одгађању и суспензији, а не о поништавању одлуке о референдуму.

"Мислим да су ово све дистракције, односно да се одвлачи пажња од онога што је најважније у овој земљи, а то је отварање нових радних мјеста и онога што је стварно потребно грађанима", каже Кормакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана