Suprotni zaključci o udžbenicima

Darko Momić
Suprotni zaključci o udžbenicima

Banjaluka - Narodni poslanici u srijedu naveče jednoglasno su usvojili zaključke i dali podršku građanskoj inicijativi koja se odnosi na uvođenje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj.

Ovu inicijativu početkom novembra potpisalo je 4.750 građana Srpske, ali narodni poslanici su prilikom glasanja napravili nesvakidašnji propust, jer su usvojili zaključke koji su u suprotnosti jedan sa drugim. Zaključci u jednom dijelu govore da je potrebno omogućiti svim učenicima osnovnih škola da imaju besplatne udžbenike, dok se u drugom dijelu navodi da se besplatni udžbenici obezbjeđuju samo za socijalno osjetljive kategorije.

Prvi od ukupno tri zaključka koje su izglasali poslanici kaže da “Narodna skupština RS daje podršku građanskoj inicijativi u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola”, dok drugi doslovno glasi: “Narodna skupština obavezuje Vladu RS da u budžetu za 2020. godinu, u skladu sa mogućnostima, planira sredstva za obezbjeđenje besplatnih udžbenika za socijalno osjetljive kategorije koje pohađaju osnovnu školu u Republici Srpskoj”.

Prema tumačenju pravnika, problem je u tome što prvi zaključak kaže da “Narodna skupština RS daje podršku građanskoj inicijativi”, a u njoj se decidirano navodi da je “potrebno omogućiti svim učenicima da imaju besplatne udžbenike”.

- Odmah u drugom zaključku se to pobija, jer se kaže da udžbenici treba da budu obezbijeđeni samo za socijalno osjetljive kategorije. Sada je pitanje kako treba da postupi Vlada Republike Srpske kojoj se trećim zaključkom predlaže da u narednom periodu izradi zakon o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola u RS. Da li tim zakonom treba da predvidi besplatne udžbenike sa sve učenike ili samo za osjetljive kategorije - pitaju se pravnici.

Jedan od pokretača ove građanske inicijative Duško Tadić, koji je od 1. do 7. novembra prošle godine na Trgu Krajine u Banjaluci organizovao prikupljanje i prikupio 4.750 potpisa za ovu inicijativu, kaže da je zadovoljan onim što je urađeno i da očekuje da udžbenici budu obezbijeđeni za sve učenike.

- Koliko sam shvatio, Skupština je usvojila našu inicijativu koja predviđa besplatne udžbenike za sve učenike. Pitanje je sada da li će odjednom biti nabavljeni udžbenici za sve učenike ili samo za, recimo, učenike trećih i četvrtih razreda, pa naredne školske godine za peti i šesti i sve tako. U svakom slučaju, ovo što je urađeno smatram velikim uspjehom, jer smo pokrenuli stvari sa mrtve tačke, jer su se institucije obavezale da će krenuti u realizaciju naše inicijative - kaže Tadić.

On ističe da je to velika stvar i zato što su poslanici pokazali sluh za jednu građansku inicijativu i za ono što je pred njih došlo direktno od građana, a ne od političkih partija ili političkih institucija.

Sljedeća godina

 

Ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je tokom rasprave o građanskoj inicijativi za uvođenje besplatnih udžbenika da resorno ministarstvo u ovoj školskoj godini ne može podržati inicijativu, jer budžetom nisu predviđena sredstva za to. - Određene korekcije u budžetu Republike Srpske u ovom smislu moguće su u školskoj 2020/2021. godini - rekla je Trivićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana