Sumnjivi ugovori o djelu i računi za hranu i piće u Pravobranilaštvu BiH

V. K.
Sumnjivi ugovori o djelu i računi za hranu i piće u Pravobranilaštvu BiH

Sarajevo - Pravobranilaštvo BiH nije obraćalo mnogo pažnje na preporuke revizora pa je i lani nastavilo da zaključuje ugovore o djelu sa spoljnim saradnicima, ali i da novcem iz budžeta pokriva lične troškove za hranu i piće.

Iako su dobili pozitivno mišljenje Kancelarije za reviziju institucija BiH pravobraniocima je skrenuta pažnja upravo na te stavke za koje je potrošeno više od 45.000 maraka. Za naknade na osnovu ugovora o djelu potrošeno je 35.584 KM. Revizijom je utvrđeno da je Pravobranilaštvo putem tih ugovora čitave godine angažovalo po dva vozača i pravnika.

- Svi spoljni saradnici, osim informatičara, angažovani su za obavljanje sličnih ili istih poslova koji su definisani pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta - navedeno je u revizorskom izvještaju.

Troškovi za hranu i piće iznosili su 9.222 KM. Pravo na korišćenje novca za reprezentaciju imali su pravobranilac Mariofil Ljubić i njegovi zamjenici Mlađen Mandić i Medina Vilić koji se rotiraju na funkcijama, a mjesečni limit je iznosio do 400 maraka.

- Troškovi su pravdani na osnovu adekvatne dokumentacije, ali prateći izvještaji, kojima se obrazlaže razlog troška, nisu bili adekvatni tako da navedene razloge za korišćenje sredstava reprezentacije nismo mogli povezati sa poslovnim aktivnostima - stav je revizora koji su pravobraniocima ponovo preporučili da obezbijede da se novac za te svrhe troši transparentno i namjenski.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana