Сумњиви уговори о дјелу и рачуни за храну и пиће у Правобранилаштву БиХ

В. К.
Сумњиви уговори о дјелу и рачуни за храну и пиће у Правобранилаштву БиХ

Сарајево - Правобранилаштво БиХ није обраћало много пажње на препоруке ревизора па је и лани наставило да закључује уговоре о дјелу са спољним сарадницима, али и да новцем из буџета покрива личне трошкове за храну и пиће.

Иако су добили позитивно мишљење Канцеларије за ревизију институција БиХ правобраниоцима је скренута пажња управо на те ставке за које је потрошено више од 45.000 марака. За накнаде на основу уговора о дјелу потрошено је 35.584 КМ. Ревизијом је утврђено да је Правобранилаштво путем тих уговора читаве године ангажовало по два возача и правника.

- Сви спољни сарадници, осим информатичара, ангажовани су за обављање сличних или истих послова који су дефинисани правилником о систематизацији радних мјеста - наведено је у ревизорском извјештају.

Трошкови за храну и пиће износили су 9.222 КМ. Право на коришћење новца за репрезентацију имали су правобранилац Мариофил Љубић и његови замјеници Млађен Мандић и Медина Вилић који се ротирају на функцијама, а мјесечни лимит је износио до 400 марака.

- Трошкови су правдани на основу адекватне документације, али пратећи извјештаји, којима се образлаже разлог трошка, нису били адекватни тако да наведене разлоге за коришћење средстава репрезентације нисмо могли повезати са пословним активностима - став је ревизора који су правобраниоцима поново препоручили да обезбиједе да се новац за те сврхе троши транспарентно и намјенски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана