Sumnjiva prošlost sudija i tužilaca još nije ispitana

Svjetlana Šurlan
Sumnjiva prošlost sudija i tužilaca još nije ispitana

Banjaluka - Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i Tužilaštvo BiH ni nakon tri mjeseca nisu realizovali zaključke VSTS-a kojima im je naloženo da preispitaju ratnu prošlost i rad u predmetima ratnih zločina grupe sudija i tužilaca Suda i Tužilaštva BiH.

VSTS je donio zaključke kojima je to predviđeno na osnovu informacije Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS u kojoj je navedeno da sudije i tužioci sa sumnjivom ratnom prošlošću diskriminišu Srbe u procesima za ratne zločine.

Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica je analizom utvrdio da se u najvećem broju slučajeva diskriminacije Srba pojavljuju iste sudije i tužioci. Riječ je o devet sudija i šest tužilaca koji su kao članovi vijeća osudili 91 lice srpske nacionalnosti na 1.421 godinu zatvora. Utvrdili su i da su te sudije i tužioci tokom rata bili na pozicijama sudija i tužilaca u FBiH i učestvovali u odmazdi prema Srbima.

Sveobuhvatnu informaciju o tome potkrijepljenu sa više od 1.000 stranica dokazne dokumentacije Centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS je uputio VSTS-u koji je 26. oktobra 2017. godine usvojio zaključke i naložio Tužilaštvu i Kancelariji disciplinskog tužioca prioritetno postupanje, ali ni tri mjeseca kasnije nikakvih odluka još nema. VSTS je usvojio još nekoliko zaključaka koji su pod pritiskom međunarodne zajednice mjesec kasnije u većem dijelu izmijenjeni, a ni oni nisu realizovani.

U međuvremenu, imena svih prijavljenih sudija i tužilaca nalaze se na sajtu Suda i Tužilaštva BiH na listi njihovih radnika.

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić rekao je da je obaviješten da će Tužilaštvo BiH postupati na osnovu dostavljene informacije i dokaznih materijala.

- Očekujemo da Tužilaštvo hitno otvori istrage protiv lica koja imaju veze sa ratnim zločinima, a obavljaju sudijske i tužilačke poslove. Oni su nedostojni za obavljanje tih funkcija i zato što su znali da su Srbi bili izloženi torturi, mučenju i ubijanju. Te sudije i tužioci ne mogu biti nepristrasni u odlučivanju, a rade na predmetima ratnih zločina - kazao je Kojić.

On je istakao da je neshvatljivo da VSTS još nije izmijenio propise koji regulišu disciplinsko kažnjavanje sudija i tužilaca.

- Ni Kancelarija disciplinskog tužioca nije ništa uradila, iako je zatraženo hitno postupanje, a sporne sudije i tužioci još rade - istakao je Kojić i apelovao da zaključci VSTS-a što prije budu realizovani.

Zaključci VSTS-a i odgovor u vezi sa njihovom realizacijom

Zaključak 1: Informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, zajedno sa prilozima, dostaviti na postupanje Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a od koje zahtijevamo prioritetno postupanje.

VSTS: Informacija je dostavljena Kancelariji disciplinskog tužioca, istraga je u toku i odluka o pritužbi još nije donesena.

Zaključak 2: Informaciju Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, zajedno sa prilozima, dostaviti Tužilaštvu BiH na postupanje.

VSTS: Informacija je dostavljena Tužilaštvu BiH koje sprovodi mjere iz svoje nadležnosti te za dalje informacije, s obzirom na to da se radi o krivičnom postupku, treba da se obratite Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH: Nisu odgovorili šta je urađeno u vezi sa zaključkom VSTS-a.

Zaključak 3: VSTS podsjeća predsjednike sudova i glavne tužioce na obavezu da u skladu sa Zakonom o VSTS-u dostavljaju informacije Kancelariji disciplinskog tužioca ako je protiv sudije ili tužioca pokrenuta istraga u krivičnom postupku ili ako je protiv njega tužilac podigao optužnicu za krivično djelo.

VSTS: Zakonom o VSTS-u propisana je obaveza predsjednika sudova i glavnih tužilaca da obavještavaju VSTS i o istragama, odnosno optužnicama protiv sudija i tužilaca. Kancelarija disciplinskog tužioca je zatražila privremena udaljenja od vršenja dužnosti sudija i tužilaca i u toku 2017. godine zatraženo je udaljenje četvoro sudija i četiri tužioca.

Sud i Tužilaštvo BiH: Na sajtu ovih institucija navedeno je da sudije i tužioci koje je prijavio Centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS i dalje rade.

Zaključak 4: Od Misije OEBS-a, koja vrši monitoring procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, zatražiti sve statističke podatke, zapažanja i analize koji utiču na efikasnost i kvalitet procesuiranja predmeta ratnih zločina u BiH, a posebno podatke o pravosnažno oslobođenim i osuđenim licima za ratne zločine, te podatke u vezi sa krivičnim djelima i izrečenim sankcijama sa posebnim osvrtom na zločine protiv čovječnosti.

VSTS: Nisu odgovorili šta je urađeno na realizaciji ovog zaključka.

Zaključak 5: VSTS zadužuje stalnu komisiju za legislativu da predloži izmjene i dopune internih akata VSTS-a i Zakona o VSTS-u s ciljem pune primjene zapažanja Misije stručne procjene EU o imenovanju i disciplinskom postupku u pravosuđu BiH, te noveliranju Zakona o VSTS-u u okviru strukturalnog dijaloga. VSTS će od Evropske komisije zatražiti održavanje seminara o mehanizmu za vršenje provjera prošlosti kandidata za nosioce pravosudnih funkcija.

VSTS: Stalna komisija za legislativu VSTS-a sprovodi aktivnosti na pripremi prijedloga novela Zakona o VSTS-u i izmjenama i dopunama Poslovnika VSTS-a. VSTS je uvrstio seminar u godišnji plan seminara Direkcije za evropske integracije i biće realizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana