Сумњива потрошња сваке десете марке у јавним набавлама

Ведрана Кулага
Сумњива потрошња сваке десете марке у јавним набавлама

Бањалука - Свака десета марка у процесу јавних набавки у БиХ потрошена је на основу уговора закључених у четири ока, а њихова вриједност износила је 258 милиона марака, показују прелиминарни подаци Агенције за јавне набавке БиХ.

Уговорни органи потписали су 2016. године 152.768 уговора што је за око 50.000 више него годину раније. Прелиминарни подаци Агенције за јавне набавке показују да је преговарачким поступком без објаве обавјештења, који важи за најнетранспарентији начин трошења јавног новца, закључено 1.553 уговора. Иако је тек сваки стоти уговор закључен у четири ока, њихов удио у потрошњи новца је много већи.

Вриједност тих уговора је 258,52 милиона марака без ПДВ-а и они чине 10,02 одсто од вриједности свих додијељених уговора. То је за 55,45 милиона мање него 2015. године када је преговарачким процесом без објављивања обавјештења додијељено 1.138 уговора у вриједности од 313,98 милиона КМ.

У Агенцији за јавне набавке истичу да тај износ није потпун.

- Подаци су урађени на основу података из система е-набавке и не представљају укупна средства која институције власти, правне особе, секторска уговорна тијела и асоцијације тих тијела на свим нивоима власти у БиХ користе за набавку роба, пружање услуга и извођење радова - нагласили су Агенцији за јавне набавке.

Вршилац дужности директора Агенције за јавне набавке Ђенан Салчин каже да постоји позитиван тренд смањења вриједности уговора додијељених путем преговарачког поступка без објављивања обавјештења. Нагласио је да су Законом о јавним набавкама прецизирани услови у којима уговорна тијела могу приступити преговарачком поступку без објављивања обавјештења.

- Систем јавних набавки у БиХ је децентрализован што значи да одговорност за трошење повјерених јавних средстава сноси свако уговорно тијело за себе. Они сами одлучују да ли су створени услови за спровођење преговарачког поступка или не - рекао је Салчин.

Закон, наиме, налаже да уговорна тијела, која се одлуче на примјену преговарачког поступка без објављивања обавјештења, на својој интернет страници објаве довољно информација и да тендерску документацију учине доступном заинтересованим кандидатима, односно понуђачима.

- Агенција се на основу обавјештења о додијељеним уговорима често обраћа уговорним тијелима да образложе да ли су испуњени услови за спровођење преговорачког поступка без објављивања обавјештења. При пружању помоћи увијек строго наглашавамо да је преговорачки поступак без објављивања обавјештења најнетранспарентнији и да је легитиман само ако су испуњени услови за његову примјену. Агенција обавља свој дио посла у овом сегменту и сматрамо да је то и резултирало падом утрошка јавних средстава путем овог поступка - рекао је Салчин.

У дијелу невладиног сектора чији је фокус на јавним набавкама не вјерују много у званичне податке. Из Удружења грађана "Тендер" упозоравају да институције не раде довољно свој посао и да је БиХ у врх љествице у свијету по заступљености корупције.

На додатно увођење реда у области јавних набавки упозорили су челници Европске комисије у посљедњем извјештају о напретку БиХ у процесу европских интеграција за 2016. годину. У документу је наглашено да је остварен напредак у овој области, али да су потребни додатни напори због чега је предложено усаглашавање законодавства са прописима ЕУ.

Нови закон

БиХ би до краја године требало да добије нови закон о јавним набавкама од којег се очекује да ће подићи транспарентност приликом уговарања послова.

Примјена постојећег закона почела је у новембру 2014, али у Агенцији за јавне набавке су потврдили да су многе ствари зреле за промјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана