Sumnjiv put do posla u javnoj upravi RS

Vedrana Kulaga
Sumnjiv put do posla u javnoj upravi RS

Banjaluka - U RS nije uspostavljen adekvatan sistem praćenja i analize zapošljavanja u javnoj upravi koja često nisu bila pravovremena, transparentna i po usaglašenim kriterijumima za izbor najboljih kandidata.

Navedeno je to u izvještaju o reviziji učinka "Zapošljavanje u javnoj upravi" od 2011. do 2013. godine koji je objavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Revizori su utvrdili da strategija razvoja kadra u javnoj upravi RS u cjelini ne postoji, a da nije u toku ni njena izrada ili priprema.

- Planiranje kadrova je nepotpuno i neredovno, a donesena akta kadrova nisu jasno povezana sa ciljevima iz strategija i ekonomskih politika ni sa rezultatima iz godišnjih programa rada - navedeno je u izvještaju.

Revizijom je utvrđeno da je povećavan broj zaposlenih u javnoj upravi, obrazovanju i zdravstvu, a smanjen u ostalim djelatnostima.

- Broj prijavljenih kandidata po radnim mjestima značajno varira u zavisnosti od nivoa organa javne uprave, definisanih posebnih uslova konkursa i mjesta u kojem se obavlja posao. Višestruko veća zainteresovanost kandidata je za rad u republičkim nego u lokalnim organima javne uprave - istakli su revizori navodeći da u republičkim organima za pojedina radna mjesta konkuriše i po 100 kandidata, dok ih na lokalnom nivou često konkuriše samo nekoliko.

Revizori navode da su posebni uslovi konkursa u pravilu definisani uopšteno, nisu precizirana specifična znanja, iskustva, vještine i lične karakteristike kandidata koje su poželjne za konkretno radno mjesto. Problem predstavlja, kako su naveli, i činjenica da veliki broj kandidata može konkurisati za mjesta na kojima se obavljaju vrlo različiti poslovi.

- Uzroke visokog odustajanja kandidata od intervjua, pored troškova, treba tražiti u činjenici da su kandidati svjesni da imaju male šanse da budu primljeni. Ovome doprinosi činjenica da često na konkursima budu izabrani kandidati koji već rade na određeno vrijeme na radnom mjestu za koje je raspisan konkurs. Navedene okolnosti zahtijevaju preispitivanje postojećih i traženje novih i modernijih pristupa u upravljanju razvojem kadrovske politike - ističu revizori.

Cilj revizije je bio da ispita da li je i u kojoj mjeri zapošljavanje u javnoj upravi zasnovano na rezultatima rada i povezano sa uticajem na ostvarivanje ciljeva javne uprave kao cjeline. Revizijom su obuhvaćena ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, finansija, industrije i energetike i prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, te Poreska uprava, Republička uprava za inspekcijske poslove i lokalne uprave Derventa, Prnjavor i Doboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana