“Шуме” у плусу 2,8 милиона

Маријана Миљић
“Шуме” у плусу 2,8 милиона

Бањалука - Предузеће “Шуме РС” завршило је полугодиште ове године са добити од око 2,8 милиона марака, али је 11 шумских газдинстава у свом извјештају за тај период исказало минус.

Полугодишњи извјештај о пословању “Шума РС” разматраће  сутра и Надзорни одбор овог предузећа на сједници у Бањалуци. 

- Упркос томе што је велики број газдинстава на полугодишту имао губитак, предузеће је ипак на крају исказало добит од 2,8 милиона марака. Ти организациони дијелови предузећа нису у завршном рачуну исказали минус зато што нису знали да раде или то нису жељели, већ су главни разлог за то временске прилике које нам никако нису ишле наруку у првој половини године - казао је извор “Гласа Српске” из “Шума РС”.

Наводи да није испуњен дио планске производње и да је 11 шумских газдинстава исказало губитак, али да се не ради о великим бројкама.

- Вјерујемо да ће та шумска газдинства у другом полугодишту поправити своје пословање и да ће мали број њих 2018. годину завршити са губитком, који неће бити велики. Једино је минус Сјеменско-расадничког центра на крају полугодишта знатно већи и износи око 500.000 марака. Разлог за то су пожар и поплаве које су однијеле приходе и донијеле штету. Надам се да ћемо кроз средства проширене продукције покрити тај губитак - казао је извор из овог јавног предузећа.

У Надзорном одбору “Шума РС” потврдили су да ће на сједници у Бањалуци сутра разматрати полугодишњи извјештај о пословању овог јавног предузећа.

- О детаљима извјештаја о пословању могу говорити тек након сједнице. У документима које нам је доставила управа предузећа је исказала добит, а мислим да је 11 организационих дијелова предузећа пословало са губитком -  казала је предсједница Надзорног одбора “Шума РС” Биљана Марковић.

“Шуме РС” оствариле су лани добит од око пет милиона марака, а само три шумска газдинства 2017. годину завршила су у минусу. Ријеч је о газдинствима “Панос” из Вишеграда, “Бирач” из Власенице и Центру за сјеменско-расадничку производњу.

Снабдијевање дрвопрерађивача

Дрвопрерађивачи у Српској имали су проблема са испоруком сировине од стране “Шума РС”, а прошле седмице надлежни су навели да су дјелимично задовољни динамиком испоруке сортимената.

- Бићемо у потпуности задовољни ако до краја године буду испоштовани уговори о испоруци потписани са “Шумама РС” - рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић након састанка са дрвопрерађивачима у Градишци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана