Šume u minusu 4,16 miliona KM

Marijana Miljić, S. M.
Šume u minusu 4,16 miliona KM

Banjaluka - "Šume Republike Srpske" na kraju prošle godine poslovale su sa gubitkom od 4.160.000 maraka, a devet šumskih gazdinstava imalo je negativan finansijski rezultat, rekao je "Glasu Srpske" v. d. direktora "Šuma RS" Jakov Galić.

On je naglasio da je gubitak ovog preduzeća u odnosu na devet mjeseci prošle godine smanjen za 1,3 miliona KM, dok je u odnosu na kraj 2011. godine gubitak veći za oko 400.000 KM.

Galić je naglasio da, kada su u pitanju šumska gazdinstva, njih 11 je na kraju septembra prošle godine poslovalo negativno, a krajem godine taj broj je smanjen na devet.

- Tri najveća gubitaša su "Jahorina" Pale, "Birač" Vlasenica i ŠG "Oštrelj" iz Drinića, koji su na kraju 2012. godine imali gubitak veći od milion KM. U "Birču" i "Oštrelju" već je izvršena smjena rukovodstva, dok je u ŠG "Jahorina" pojačano rukovodstvo šumarskim inženjerima i tehničarima - rekao je Galić. 

On je naglasio da su u Šumskom gazdinstvu "Jahorina" Pale postavljeni vrlo iskusni inženjeri, te da očekuje da će to dati rezultate i da će ovo šumsko gazdinstvo konačno početi da smanjuje negativan finansijski rezultat.

Galić je dodao da je prije nekoliko dana u ŠG "Oštrelj" iz Drinića postavljen novi v. d. direktora Igor Kneginjić, od kojeg je zatraženo da smijeni kompletno rukovodstvo koje je vodilo ovo šumsko gazdinstvo.

- Rukovodstvo u "Birču" iz Vlasenice promijenjeno je prije tri mjeseca, a za novog direktora postavljen je Samojko Palangetić. Bili smo prisiljeni da promjene sprovedemo ranije jer "Birač" od 2007. godine stalno ostvaruje negativan finansijski rezultat - istakao je Galić.

Kada su u pitanju ostala šumska gazdinstva koja su poslovala negativno, Galić je kazao da će i u njima uslijediti postepene promjene u idućem periodu.

- Ostalih šest gazdinstava su manji gubitaši, ali će i u njima biti preuzete određene aktivnosti kada je u pitanju konsolidacija rukovodstva, ali i sve ostalo što je potrebno da se uradi - rekao je Galić.

On je naglasio da će u šumskim gazdinstvima koja su poslovala negativno plata biti usklađena sa rezultatima rada.

- Gdje je ostvaren gubitak, plate treba da se prilagode tome - rekao je Galić i dodao da ima šumskih gazdinstava u kojima će doći do povećanja plate, a to su ona koja ostvaruju dobar finansijski rezultat.

Galić je naglasio da se, ukoliko se uporedi gubitak "Šuma RS" na kraju 2012. sa krajem 2008. godine, dolazi do podatka da su "Šume RS" u katastrofalnom položaju jer je prije četiri godine preduzeće poslovalo sa dobitkom od pet miliona KM.

Galić je naglasio da je smanjenje gubitka na kraju 2012. godine u odnosu na devet mjeseci 2012. godine dobra vijest, s obzirom na to da kraj godine i loši vremenski uslovi nisu naklonjeni radovima u šumarstvu.

- Napravljen je mali pomak u odnosu na kraj septembra. Uprkos ovim pokazateljima, preduzeće je i dalje vrlo nelikvidno i nedostaje mnogo obrtnih sredstava koja su potrebna za nesmetano funkcionisanje - istakao je Galić i dodao da se bitka za konsolidaciju preduzeća nastavlja.

Tematska sjednica

Galić je rekao da će tematska sjednica Vlade RS o stanju u ovom preduzeću biti održana u srijedu, 27. februara.

- Na sjednici će biti razmatran rezultat poslovanja "Šuma RS", te cjelokupna analiza stanja u preduzeću, kao i načini rješavanja nagomilanih problema - rekao je Galić.

ŠG "Sjemeć"

ŠG "Sjemeć" lani je ostvarilo dobit od 63.761 KM. Ukupni prihodi iznosili su 8,7 miliona KM, dok su rashodi premašili 8,6 miliona KM.

Rukovodilac Računovodstveno-finansijske službe u "Sjemeću" Vlastimir Lelek rekao je da je u 2011. godini ostvarena dobit od 1,2 miliona KM, te dodao da razlog manje dobiti u 2012. godini leži u tome što je "Sjemeć" kupio preduzeće za usluge u šumarstvu "Stara Gora".

ŠUMSKO GAZDINSTVO      GUBITAK (U KM)

"Jahorina" Pale                       1.900.000 

"Birač" Vlasenica                  1.604.000

"Oštrelj" Drinić                   1.400.000

"Panos" Višegrad                  455.000

"Gorica" Šipovo                     118.000

"Majevica" Lopare                   110.000

"Čemernica" Kneževo              94.000

"Vučevica" Čajniče                  55.000

"Zelengora" Kalinovik            51.000

Šumska gazdinstva koja su u 2012. godini poslovala negativno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana